creators talk

Jan Rien van der StouweBreman


Breman is een landelijk werkende groep van 37 installatiebedrijven met bijna 1700 medewerkers. De bedrijven zijn gespecialiseerd in het aanleggen van werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, rookgas- afvoersystemen en bitumineuze dakbedekkingen in zowel de woningbouw- als de utiliteitsmarkt. Daarnaast is Breman is een belangrijke speler in de service- en onderhoudsmarkt voor woningen.


Breman wil verantwoordelijk zijn voor haar rol in de maatschappij en voor de wereld waarin we wonen en werken. Daarom zoekt Breman met het Bouwprogramma naar mogelijkheden voor circulair bouwen. Als manager innovatie bij Breman is Jan Rien de uitgesproken persoon om de contacten te onderhouden met het Bouwprogramma.

 

'Goed rentmeesterschap is een van de kernwaarden van Breman. We zijn ons bewust van de impact van bouwen op mens en milieu. Het centrale doel van Breman is dan ook: in 2025 is Breman energiepositief; we geven meer energie terug dan het kost aan medewerkers, klanten en aarde.'


Het toepassen van duurzame technologische oplossingen is een belangrijk uitgangspunt. Breman zoekt daarom actief naar circulaire materialen; alternatieven voor producten, die gemaakt zijn van olie en polymeren. Daarnaast werkt Breman aan een concept om materialen en producten zichtbaar te maken in het bouwproces en in het gebouw.

 

'Zo weten we exact waar producten zich bevinden, wat de staat en daarmee de restwaarde is van het product en of het product nog herbruikt kan worden. De producten gaan bovendien informatie afgeven over hun omgeving, bijvoorbeeld temperatuur, vochtgehalte, concentraties van gassen, druk, etcetera. We genereren daarmee data om het binnenklimaat met zo min mogelijk energie te optimaliseren. Het concept draagt daarmee bij aan zowel energiebesparing als circulair bouwen.'


Het delen van kennis binnen het Bouwprogramma is volgens Jan Rien logisch en noodzakelijk. 'Circulair bouwen kan Breman niet alleen. Er moet een nieuw ecosysteem ontstaan rond circulariteit.' Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de energiesector, zocht Jan Rien naar een wereld waar de transitie sneller gaat en concreter is. 'Het verbruik en ook steeds meer de productie van duurzame energie worden bepaald achter de voordeur. Bij Breman willen we daar concreet aan bijdragen'.


Na zijn studie reisde Jan Rien naar Zuid-Amerika om vrijwilligerswerk te doen onder wees- en straatkinderen in Buenos Aires. In die tijd heeft hij ook rondgereisd door Patagonië. 'Dan zie je hoe mooi, maar ook kwetsbaar de aarde is.' Daar is het zaadje gepland dat het beter moet voor mens en natuur. Zijn tip is dan ook het boek Chilean Patagonia van natuurfotograaf en plaatsgenoot Paul van Gaalen.

 

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!