creators talk

Gerard Roemers, Metabolic.


Metabolic is een ingenieurs- en adviesbureau gespecialiseerd in circulaire economie en circulaire gebiedsontwikkeling.

 

Gerard: 'Wij zijn actief voor gebied van steden en regio’s, maar adviseren ook het bedrijfsleven. Uiteindelijk is onze missie het versnellen van de transitie naar een fundamenteel duurzame economie, en vaak gaan we daarbij verder dan advies en onderzoek. Soms richten we een dochterbedrijf op om zelf een versnelling teweeg te brengen, omdat ons idee of advies niet wordt opgevolgd, maar het wel levensvatbaar is in onze ogen. Ons dochterbedrijf Spectral, gespecialiseerd in het ontwerp van decentrale energiesystemen is hiervan een goed voorbeeld. Vaak betekent het ook samenwerken met partners om tot implementatie over te gaan: dit zie je goed bij ons werk in Amsterdam Noord, bijvoorbeeld bij projecten als De Ceuvel, en Schoonschip.

 

De Ceuvel (een circulaire broedplaats in Amsterdam) was één van onze eerste projecten, hands on en met een grote uitstraling voor het hele gebied: en van daaruit groeide het verder. De wereld van de circulaire bouw is (nog) niet heel groot, dus we raakten ook al snel betrokken bij het MRA Bouwprogramma en organisaties als Cirkelstad, waar we samen met bedrijven overheden en kennisinstellinge opschaling en versnelling te realiseren'.


'Circulaire gebiedsontwikkeling heeft de meeste impact: schakelen tussen gebied en gebouw, daar geloven we in.' zegt Gerard. 'In het stedenbouwkundig plan en bij het ontwerpen en renoveren van infrastructuur, bepaal je uiteindelijk wat de circulaire potentie is op het niveau van het individuele kavel of gebouw. Wanneer je een gebouw ontwerpt, moet je goed kijken naar de potentie om bij bestaande of toekomstige infrastructuur aan te sluiten, bijvoorbeeld om een duurzame energievoorziening te realiseren, of om voedingsstoffen uit afvalwater terug te winnen in de wijk. Dit geldt uiteindelijk zelfs voor het gebruik van de materialen in je gebouw: voor je nieuwe materialen gebruikt kan via urban mining worden gekeken welke secundaire bouwmaterialen er voorhanden zijn. Uiteindelijk kijken we natuurlijk ook naar circulaire prestaties van gebouwen, maar altijd in samenhang met ontwikkelingen op gebiedsniveau.


'Het moet ook echt wel nu gebeuren, die energie en grondstoffentransitie', geeft Gerard aan. Tot 2040 worden in de metropoolregio zo’n 250.000 nieuwbouwwoningen gerealiseerd: juist bij nieuwbouw is er de vrijheid om echt duurzaam te ontwerpen. Tijdens renovatie en onderhoud kunnen de prestaties van gebouwen natuurlijk worden verbeterd, maar we hebben nu de kans het in één keer goed te doen.

 

Los van zijn werkzaamheden bij Metabolic werkt Gerard ook persoonlijk aan de verduurzaming van (een stukje van) de stad. 'Samen met een groep vrienden realiseren we De Warren, een zelfbouw wooncoöperatie. We bouwen ons eigen duurzame appartementencomplex op Centrumeiland in Amsterdam: betaalbare woningen voor starters en gezinnen. We bouwen energieneutraal en rainproof, gebruiken zoveel mogelijk duurzame materialen en passen de principes van circulair ontwerpen hier zelf toe. Wij delen onze kennis, zodat dit initiatief door anderen kan worden overgenomen en weer verbeterd'.

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!