creators' talk

Goedkoopzaamheid

 

Jurgen Klaassen, De Alliantie

 

Ik ben gebiedsontwikkelaar voor De Alliantie in Amsterdam Noord. In vastgoed-termen, heb ik de rol van eindbelegger die gaat over programma, planning en poen. Van bestuur tot bewoner moet ik overeenstemming bereiken over onze investeringsplannen van nieuwbouw en/of renovatie. Tevens zit ik in het programmateam duurzaamheid voor de gehele Alliantie, met circulaire economie als portefeuille.

 

In deze challenge wilden wij verrast worden, met het onbekende (on)bekende, omdat we er stellig van overtuigd zijn dat we van duurzaamheid naar ‘goedkoopzaamheid’ moeten. We moeten echt van de veronderstelling af dat duurzaam duurder is. Dat geldt voor iedereen, van bestuurder tot burger.  In deze challenge zochten we naar een partij die we nog niet gevonden hebben. Misschien bestaat die nog niet, zoals WE-transfer (Nederlands) ontstond of Easyjet. Want het kan dus wel.  Mijn vraag is dan, waar komt de druk of inspiratie vandaan om duurzaamheid tot 'goedkoopzaamheid' te maken als commodity voor het brede publiek?

 

Mijn ouders zijn oorlogskinderen, geboren in of net voor de tweede wereldoorlog. Zij groeiden op met niks of 5e-hands spullen. Zelf hen ik in Afrika gewerkt en ook daar hebben ze ook en is alles reparabel tot in de oneindigheid. Heel erg circulair eigenlijk. Daarom ook heb ik, denk ik, een aversie tegen verspilling. Thuis repareer ik veel, ik krijg alles tot in de oneindigheid aan de praat, daar ben ik trots op en bouw veel van gebruikte materialen, zoals onze carport. Ik ben ook handig, dat scheelt. Voor mij is het boek van Thomas Rauw, Material Matters, maar ook Frank Alsema (Buiksloterham) een grote inspiratiebron. Frank bouwde zijn huis van marktplaatsspullen, en dat ziet er vet uit!


 

 

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!