creators' talk

Pablo van den Bosch werkt voor Madaster.

 

Madaster is een soort bibliotheek waar je informatie over materialen kunt halen en brengen. Zodra leveranciers, ontwikkelaars, bouwers en huurders bepaalde overeenkomsten aangaan, biedt het Madaster een plaats waar al deze gegevens kunnen worden opgeslagen. Hartstikke mooi en voor iedereen toegankelijk. Aan de hand hiervan kun je ook inzicht geven in de circulariteit van een gebouw, dat kun je met de opgeslagen gegevens berekenen.

 

Pablo: 'Wij helpen de partners van het Bouwprogramma hoe ze Madaster kunnen gebruiken. We geven toelichting op het gebruik en ook hoe ver je kunt gaan met het documenteren. Wat leg je precies vast, hoe ver ga je daar in en hoe ga je om met de gegevens. Wij adviseren onze gebruikers, wij doen het niet zelf. Wij faciliteren de plek waar al deze informatie kan landen.

Hoe meer er gebruik wordt gemaakt van Madaster, hoe beter het is. We bieden zo een grote database aan gegevens die betrouwbaar en veilig zijn. Het Bouwprogramma kan zo bijvoorbeeld een marktplaats  voor materialen bouwen, omdat ze gebruik kunnen maken van alle data die wij ter beschikking stellen. Hoe meer input, hoe beter het voor ons en het Bouwprogramma is.

Ik kom uit de financiële wereld en liep tegen Thomas Rau aan. Hij vertelde mij over zijn visie, dat de wereld een gesloten systeem is waar geen afval is en alles waarde heeft. Pas als iets een identiteit heeft, krijgt het waarde. Afval heeft in huidige economische systeem geen identiteit. Door afval een gezicht te geven krijgt het waarde, omdat je nu weet wat het is. Daar heeft Thomas het boek Materials Matter over geschreven. Daar is het zaadje voor Madaster geplant. Een grote inspiratiebron!'

 

Leestip van Pablo: Materials Matter, Thomas Rau.

 

 

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!