creators' talk

Pieter Snelder van Kingspan aan het woord:


Circulariteit wordt al lange tijd omarmd door Kingspan Geïsoleerde Panelen. Structurele veranderingen in de bouw, materiaalgebruik en businessmodellen zijn al gesneden koek voor dit bedrijf. Het moet alleen nog breed door de bouwketen worden opgepakt. De samenwerking met het Bouwprogramma draagt daar aan bij. Opdrachtgevers, overheid, bouwpartners, ze werken allemaal samen aan concrete projecten. Dat is precies waarom Kingspan meedoet.

 

Pieter: “We willen meer gerealiseerde projecten zien over de hele bouwbreedte, de tijd van praten is voorbij, we moeten gaan doen en al doende leren. Er is nog geen goede definitie van wat circulair bouwen is, daar kun je heel lang
over filosoferen, maar door te doen, door uit te voeren draag je veel meer bij. De kennis die vrijkomt zorgt er voor dat de definities en de vormen steeds scherper kunnen worden omschreven, gebaseerd op gerealiseerde feiten.”

 

Pieter beschikt over een berg opgedane kennis, oplossingen en nieuwe businessmodellen die hij graag met het Bouwprogramma wil delen. Hij hoopt dat hierdoor nieuwe partijen aanhaken, zichzelf verbeteren, hun kennis delen, waardoor ook Kingspan weer verder kan.

 

Pieter: “Je versterkt en verbetert elkaar. De ervaring is niet meer eenmalig, maar de basis voor een volgend project. Ik vind circulariteit de enige logica. Je gaat toch niet bewust bronnen, grondstoffen en energie op gebruiken? Dat doet niemand expres. Door circulair te bouwen en te leven, kun je bijdragen aan het behoud van de aarde. Circulariteit is voor mij onderdeel van de holistische kijk op duurzaamheid.”


De tip van Pieter is een uitzending van Tegenlicht, het laat de zoektocht zien naar nieuwe ideeën en het ondernemerschap wat daarbij nodig is.

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!