creators talk

Victor Franke van Ekotex


'Een circulair proces wordt mismaakt door het kiezen van bijvoorbeeld de verkeerde verf, lijm of Pur-schuim. De producten die worden gebruikt zijn vaak chemisch en giftig en Ekotex kan daar een mooi alternatief voor bieden waardoor uiteindelijk onderdelen wel in zijn geheel recyclebaar worden en goed afbreekbaar zijn.


Ik help graag mee aan het Bouwprogramma om hun ambitie waar te maken om in de MRA circulaire producten en materialen te gebruiken bij bouwprojecten. Wij zijn in de hele bouwketen misschien een klein onderdeel, maar op het gebied van circulariteit maken we wel een groot verschil.


Kennisdelen zoals gebeurt bij het Bouwprogramma vind ik erg belangrijk. Creatieve innovaties werden vroeger nogal eens geheim gehouden, patent op aangevraagd en voor een producent bewaard. Nu zie je dat alles open en transparant begint te worden. Het is niet meer individueel, we werken samen als groep. Dat kan een onoverwinnelijk gevoel geven. Je hebt allemaal hetzelfde doel, het bevordert saamhorigheid.


Wat ik mooi vind aan het Bouwprogramma is dat zij zich richten op de gemeentelijke overheid. Zij proberen op gebied van circulariteit in de bouw structuur aan te brengen en zo het proces te versnellen. Daarnaast focussen ze zich ook op andere zaken dan alleen energie. Energie is uiteraard belangrijk, maar gezondheid en welbevinden ook. Ze steken het zo in, dat de hele keten in actie moet komen.


Ik word geïnspireerd door wat er vandaag de dag allemaal gebeurt op circulair vlak. De betrokkenheid van partijen, dat alle lagen van de bevolking meedoen, van ambachtslieden tot staatssecretarissen, dat geeft heel veel energie. Alles komt voor mij samen in de Sustainable Development Goals. Dat is wat ik wil uitdragen en wat de wereld uiteindelijk mooier zal maken.'

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!