Frisse blik van december

Onder de noemer ‘Frisse blik’ stelt Vera jullie maandelijks op de hoogte van de nieuwste initiatieven, de laatste innovaties en kennisdocumenten die ze tegen is gekomen.

Kennisplatform CIRTO

Ieder bouwproject vormt een complex geheel van leveranciers, transportbewegingen, bouwmaterialen, onderhoud en energieprestaties. Om hier een volledig circulair proces van te maken, is ervaring en expertise nodig. CIRTO is een kennisplatform. Ze delen cases, brengen partijen samen en jagen de circulaire bouweconomie op zoveel mogelijk manieren aan.

De Circular Design Atlas van TU Delft

De Circular Design Atlas is een online open source database bedoeld voor onderwijsdoeleinden. De atlas biedt plaats aan een reeks casestudies die door studenten zijn onderzocht en geanalyseerd op het niveau van materiaal, onderdelen, gebouw, maar ook op buurt-, stads- en regionale schaal.

Miljardenschade aan biodiversiteit

Nederlandse productie en consumptie veroorzaakt voor bijna 40 miljard euro schade aan biodiversiteit, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Impact Institute. Het leeuwendeel is verborgen: het vindt niet binnen sectoren zelf, maar bij hun leveranciers of klanten plaats.

Duurzaam Gebouwd Podcast: Biobased bouwen 

Circulair en biobased bouwen worden populairder en zijn daarom ook steeds vaker onderwerp van gesprek als het gaat over verduurzamen. Redacteur Ysbrand Visser van Duurzaam Gebouwd ging in gesprek met senior adviseur duurzaam bouwen Irma Thijssen van RVO, Johan Mellegers van Faay en coördinator duurzaamheid Judith Doorn van Ballast Nedam over de huidige trends en ontwikkelingen.

‘Wet- en regelgeving geen belemmering voor biobased bouwen’

Bouwers en ontwikkelaars zeggen vaak dat wet- en regelgeving belemmerend werkt als ze op grotere schaal circulair biobased willen bouwen. Maar klopt dit wel? Uit een onderzoek in vier Europese landen blijkt dit mee te vallen. Aan de andere kant is het ook niet zo dat wet- en regelgeving circulair biobased bouwen actief stimuleert.

De New York City Tree Map

De New York City Tree Map is een straatbomenkaart die New Yorkers de mogelijkheid biedt om 650.000 bomen in hun buurt van dichtbij te bekijken.

Elke boom verschijnt op de kaart als een stip, waarvan de kleur en grootte de soort en de stamomtrek aangeven. Door op elke stip te klikken krijg je informatie over de locatie van de boom, inclusief het dichtstbijzijnde adres en een foto van de straat. Het toont ook statistieken over de ecologische en financiële bijdrage aan de stad. Als je uitzoomt, berekent de kaart alle voordelen op buurtniveau.

Hergebruikte TU Delft-vloeren in Heineken Experience

Van lineair naar circulair: dat is de reis die Forbo de afgelopen jaren doormaakte en waarvoor nog steeds hard geknokt wordt. Meer en meer gerecycled en hernieuwbaar materiaal vindt zijn weg naar het productenspectrum dat door de leverancier van vloeroplossingen wordt aangeboden. Een recent hoogtepunt én circulaire primeur is de nieuwe bestemming van oude Marmoleumvloeren van de TU Delft in de Heineken Experience te Amsterdam.

Welkom in het Symbioceen

Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar een nieuw bio-evenwicht met Glenn Albrecht, Jalila Essaïdi en Lucas De Man.

NOVEX

In het programma NOVEX werken alle overheden samen aan een plan voor de inrichting van Nederland. Daarvoor moet eerst duidelijk zijn wat de ruimtevragers zijn, wat er ruimtelijk moet worden ingepast. Zowel nationaal als regionaal. De nationale doelen en belangen zijn samengebracht in een startpakket. Dit startpakket vormt de basis voor het leggen van de ruimtelijke puzzel per provincie. De twaalf provincies gaan nu aan de slag om – met de waterschappen en gemeenten – de nationale opgaven en doelen ruimtelijk te vertalen, te combineren en in te passen in de provinciale plannen. Want pas regionaal wordt duidelijk waar de kansen liggen en waar het knelt.

Ruimte vinden voor natuur in steden

Op de natuur gebaseerde oplossingen (NBS) worden beschouwd als een manier om bedreigingen zoals hittegolven, overstromingen en aantasting van de biodiversiteit aan te pakken. Om deze voordelen op grote schaal te realiseren moeten aanzienlijke stukken schaarse stedelijke grond worden omgezet in groene gebieden. In dit artikel wordt een aanpak getoond waarmee steden hun duurzaamheidsdoelstellingen met behulp van NBS flink dichterbij kunnen brengen door overtollige parkeerplaatsen op straat om te zetten in groene ruimte met grote biodiversiteit.

Kennissessie ‘Hoe toets je de losmaakbaarheid van bouwwerken in de GWW’

Duurzame versnellers zoeken circulaire materialen

JP van Eesteren is op zoek naar uitvinders, architecten en bouwondernemingen die eerder hebben gewerkt met circulaire bouwmaterialen! Vorig jaar heeft JP van Eesteren een Blacklist opgesteld met bouwmaterialen waarbij te veel CO2 wordt uitgestoten. Deze lijst hebben ze nu omgezet naar een Greenlist met diverse circulaire biobased en wastebased materialen, zoals isolatie van hennep. Deze Greenlist willen ze nu uitbreiden naar een Circulair Bestek. Daar hebben ze nóg meer materialen en dus hulp bij nodig!

’s Werelds eerste “geüpcyclede” wolkenkrabber

Het AMP Centre, ooit het hoogste gebouw van Sydney, had zijn beste tijd gehad. De verouderde structuur uit 1970 had het einde van zijn levensduur bereikt en de eigenaren van de toren wilden het vervangen door een groter, beter en energiezuiniger gebouw.
Maar het slopen van hoogbouw gaat gepaard met aanzienlijke milieukosten, van bouwafval tot de CO2-uitstoot van zware machines. Daarom schreef de Australische investeringsmaatschappij AMP Capital in 2014 een architectuurwedstrijd uit met een ongekende opdracht: Bouw een nieuwe wolkenkrabber zonder de oude te slopen.

De toren, die ’s werelds eerste “geüpcyclede” wolkenkrabber wordt genoemd, is eerder dit jaar geopend en werd vrijdag uitgeroepen tot Wereldgebouw van het jaar 2022.

Meer weten?

Vera-van-maaren
Vera
van Maaren
Projectmanager
vera@c-creators.org

Gerelateerd