Frisse blik van november

Elke maand deelt onze collega Vera met ons team de laatste innovaties en kennisdocumenten die ze tegen komt. Super waardevol voor ons, en eigenlijk veel te leuk om niet te delen met onze hele achterban! Onder de noemer ‘Frisse blik’ zal Vera jullie maandelijks op de hoogte stellen van de nieuwste initiatieven.

Orga Architecten: Emissieloos bouwen is geen rocket science

Zoals we inmiddels weten dient de stikstofuitstoot in de bouw beperkt te worden en moeten we dus over op emissieloos bouwen.Grote paniek in bouwend Nederland, maar emissieloos bouwen zou zomaar eens makkelijker kunnen zijn dan men denkt. En het mooie daarbij is dat ‘het wiel’ niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Met ecologisch bouwen, houtbouw methodes, natuur-inclusief ontwerp en energie neutraliteit ben je er al bijna. Een concreet voorbeeld is er al met Wildopvang Avolare dat emissieloos gebouwd wordt, volledig omringd door Natura 2000 gebied. Nadat de Raad van State haar uitspraak deed hoefde er niets veranderd te worden aan het ontwerp van het gebouw, de keuze in materialen of installaties.. Die waren al emissieloos. Bouwen werd nog tegengehouden door de uitstoot van de kraanbewegingen, de graafwerkzaamheden en het transport tijdens de bouw.

Rijksvastgoedbedrijf: ‘Er is een nieuwe markt voor stikstofarm bouwen ontstaan’

Niemand wist precies hoe het moest: stikstofarm bouwen. Maar na de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 moesten voor de bouwplannen van de gevangenis in Scheveningen stikstofarme oplossingen komen. ‘Als je gedwongen wordt, ga je opnieuw nadenken.’

Posad Maxwan: Een circulaire impuls aan de openbare ruimte in naoorlogse wijken’

Hoe kunnen de stappen van een circulair proces bijdragen aan grotere transities in de openbare ruimte, zoals het CO2-verlaging, klimaatadaptiviteit, wateroverlast en hittestress? Het onderzoek van Posad Maxwan neemt de circulariteitstransitie als uitgangspunt om te onderzoeken hoe de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd kan worden en hoe andere transities daarmee in gang kunnen worden gezet door een case study in de gemeente Leiden. 

Centrum Hout: Alles over hout & circulariteit

Hout is bij uitstek een circulair materiaal! Vanwege zijn natuurlijke, hernieuwbare en duurzame aard, maar ook in de technische kringloop is hout circulair. Weten hoe dat precies zit? En hoe je een circulair project moet aanpakken met hout? Dat ontdek je op de website van Centrum Hout.

Circle Economy: Het ontwikkelen van circulaire mode-ecosystemen is een routekaart voor systeemverandering

In samenwerking met de British Fashion Council- presenteert Circle Economy de bevindingen uit de opstartfase van circulaire mode-ecosystemen in Britse steden. In dit baanbrekende werk wordt het Doughnut Economics-kader voor het eerst toegepast op de modesector.

Tineke Beuker: BZK in zicht

In deze columns maakt Tineke zichtbaar wat BZK, samen met anderen, doet om circulair bouwen het nieuwe normaal te laten worden. Om te laten zien waar BZK aan werkt en waar we naar toe gaan en daarmee beleid en praktijk wat dichter bij elkaar te brengen.

Job Dura Prijs: Magazine 2022

De Job Dura Prijs 2022 had als thema ‘Circulariteit’. Er is gezocht naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst. In het magazine vind je de winnaars en uitgelichte projecten, maar ook de longlist met talloze inspirerende projecten.

WRK Architecten: Bibliotheek Biobased Materialen

In 2030 moet de gebouwde omgeving 3,4 Mton minder CO2 uitstoten. WRK Architecten heeft zichzelf ten doel gesteld om altijd een biobased alternatief voor te kunnen stellen in hun projecten. Daarom werken ze hard aan een biobased materialenbibliotheek. Die telt op dit moment 95 producten! De komende periode delen ze via hun LinkedIn pagina een aantal van deze producten.

BURA Urbanism: Bibliotheek Biobased Materialen

Ben je benieuwd hoe de toekomst van HMC-terreinen er uit kan zien? Tune dan in op dinsdagmiddag 13 december 2022 voor een door BURA en Stec Groep georganiseerde  webinar naar aanleiding van de afgeronde studie ‘HMC2: Intensiveren van Hoge Milieu Categorie terreinen’.

AM Gebiedsontwikkeling: 3 belangrijke tips over MPG

De MPG is geen waarheid maar een benadering. Toch kan je de MGP wel inzetten om te sturen op circulair bouwen, stelt Maarten Markus van AM Gebiedsontwikkeling. Maar: staar je er niet op blind! 

Meer weten?

Vera-van-maaren
Vera
van Maaren
Projectmanager
vera@c-creators.org

Gerelateerd