Geslaagd boeksymposium

Roadmap circulair bedrijfsmodel

 

Stichting Management Studies lanceerde op 2 november jl. dit boek met de best practices van 32 organisaties, van grote ondernemingen tot veelbelovende startups. Han Gerrits, hoogleraar aan de Vrije Universiteit en partner bij KPMG, gaf de aftrap op deze middag. ‘Ik heb mij wel eens afgevraagd wat er na het kapitalisme komt’. ‘Onze rijkdom is altijd gebaseerd geweest op exploitatie: van mensen, van grondstoffen, van de wereld als geheel. Maar de grenzen daarvan komen nu in zicht. Wij moeten de komende jaren moeten overschakelen op een circulaire economie. Zoals het nu gaat, eten wij de kaas van het brood van onze kinderen.’

 

In het bedrijfsleven krijgt de circulaire economie steeds meer aanhang. Niet alleen vanuit ideële overwegingen, maar ook als ‘economie’, er kan geld mee verdiend worden. Guido Braam, één van de auteurs: ‘Het doel is dat we niet alleen het plastic uit de oceaan halen, maar met dat plastic ook waarde kunnen creëren. In sommige markten is de circulaire economie al niet meer weg te denken. In de wereld van het kantoormeubilair kun je al niet meer aankomen met een lineair model’, zei hij.

 

Na de schrijvers in het zonnetje gezet te hebben, was het panelgesprek aan de buurt. Met soms licht pessimisme over de snelheid waarmee de transitie plaats vindt, werden vooral de goede business cases belicht. Zo heeft Auping een afspraak met Landal Greenparks dat ze alle matrassen voor de huisjes leveren. Niet op basis van koop, maar met een serviceovereenkomst. En blijft Auping eigenaar van de matrassen en kan deze makkelijker terughalen en het materiaal hergebruiken. Uiteindelijk hangt het succes af van de bereidheid om mogelijkheden te verkennen en buiten de kaders te denken. En dus niet alleen te sturen op korte termijn cijfers. Het boek geeft geen stappenplan, maar denkrichtingen en mogelijkheden.

 

‘Practice, do not always preach’, zo besloot Guido. We gaan van denken naar doen.

 

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!