creators talk

Metabolic & het bouwprogramma

 

Voor ons bij Metabolic staat het MRA Bouwprogramma voor een fantastische mogelijkheid om de broodnodige transitie naar een circulair gebouwde omgeving op vele vlakken te versnellen. Metabolic is voor een belangrijk deel opgericht om de wereld te laten zien hoe we wijken en steden kunnen herontwerpen in de praktijk, met vernieuwende projecten zoals De Ceuvel en Schoonschip.

 

Dit zorgt ervoor dat ons partnerschap in veel opzichten perfect past binnen het Bouwprogramma: Metabolic beschikt over de analytische tools, de kennis en de uitdagende visie die onmisbaar is als we de manier waarop we bouwen en ontwikkelen structureel willen veranderen. Samen met de partners in het Bouwprogramma, kunnen we vanuit deze visie ook verandering in de praktijk realiseren, of het nu gaat om een nieuwe manier van plannen en ontwerpen of de realisatie van circulaire icoonprojecten in de bouw.

 

Het werk dat wij doen op weg naar een circulair gebouwde omgeving reikt ver: van impactrapportages en conceptueel ontwerp, tot aanbestedingssprocessen en ruimtelijke planning. We hebben ontwikkelaars, wooncorporaties en utiliteiten geholpen om de principes van circulariteit in de gebouwde omgeving te internaliseren. Van conceptontwikkeling tot de implementatie aan toe, ons werk draagt bij aan het behalen van ambitieuze duurzaamheidsdoelen en tegelijkertijd het toepassen van een holistische blik in stedelijk en regionale ontwikkeling. We hebben conceptuele en technische ontwerpprojecten voltooid in Nederland en de VS, ‘urban mining’ projecten gedaan met Nederlandse gemeenten om te kijken waar materiaal hergebruikt kan worden, en impactrapportages gemaakt van woningbouwprojecten. We hebben nieuwe richtlijnen ontwikkeld voor circulaire aanbesteding in de bouw en hebben samengewerkt met de Dutch Green Building Council en partners om nieuwe circulaire indicatoren te integreren in de BREEAM-NL duurzaamheidseisen voor gebouwen.


Wij pakken de transitie naar een circulair gebouwde omgeving aan met systeemdenken: van het meten en definiëren van deze circulaire omgeving op een integrale manier, naar het gebruiken van deze kennis om de transitie te versnellen met nieuwe instrumenten voor stedenbouw en ruimtelijke ordening, innovatieve projectvoorstellen, en verdienmodellen.


De samenwerking met andere partners binnen het Bouwprogramma stelt ons in staat om de transitie naar een circulair gebouwde omgeving te versnellen. We kijken uit naar het verkennen van nieuwe samenwerkingen om circulaire bouw in de praktijk te kunnen realiseren en de systemische verandering waar we niet alleen in geloven, maar waarvan we ook weten dat deze mogelijk is waar te maken.

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!