oktoberblog

Love to hate, mijn tegengeluid 

 

Ik ben al jaren fan van Christiano Ronaldo en zie de - ongetwijfeld prachtige – acties en goals van ideale schoonzoon Messi niet eens. Op Twitter volg ik Marcel Crok, een zelfverklaard klimaatoptimist en op Facebook smul ik van de berichten van anti-vaxxers. Ik hoorde mezelf laatst zelfs Trump verdedigen. Tijdens discussies zet ik mezelf vaak helemaal klem, ik kan niet anders dan ‘het tegengeluid’ laten horen. Misschien heb ik het van mijn vader. Niet alleen partij kiezen voor de underdog, maar nog meer voor de ‘guy you love to hate’. Ook mijn carrièrewijziging van 5 jaar geleden past in dit plaatje. In de IT-wereld waar ik vandaan kwam, leek werk maken van milieu of maatschappij een nichehobby voor linkse wereldverbeteraars. Logisch dus dat ik die kant op ging.


Zodra tegenstellingen beginnen te schuren, begint bij mij de energie te stromen. Maar ook, of misschien wel juist, in de groene kerk is er een dominante stroming met een stroompje tegengeluid. Tijdens mijn vakantie in Thailand (#vliegschaamte) werd ik gegrepen door het boek ‘The Wizard and the Prophet’. Kort samengevat beschrijft het boek dat er twee manier zijn om wereldproblemen op te lossen.


De Prophet betoogt dat we de wereld naar de kloten helpen, doordat we te veel gebruik maken van alle beschikbare bronnen en dat we daar vooral mee op moeten houden. Een betere wereld begint bij jezelf. Koop minder spullen, en stop zeker met vliegen, vlees en drugs. Een Prophet is niet zo gezellig, maar de vraag is of het gezellig moet zijn als de wereld in brand staat. De Wizard daarentegen is een onbegrensde optimist, heeft niet altijd de precieze cijfers paraat, maar ziet elk probleem als een uitdaging. Hongersnood? Laten we een nieuw ras kweken, al dan niet met
gentechnologie. Global warming? Laten we CO2 afvangen of via geo-engineering tijdelijk de temperatuur aanpassen. Een betere wereld begint met het investeren in de juiste technologie. Menselijk gedrag aanpassen is daarentegen ingewikkeld. Het rijke Westen moeten van goeden huize komen om Afrika en Azië te beletten de fouten te maken die zelf wel mochten maken. Wizards en Prophets staan soms lijnrecht tegenover elkaar om klimaatproblematiek op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan de volledig ingegraven meningen over kernenergie. De laagste CO2-uitstoot en toch onbespreekbaar aan de klimaattafel. In de circulaire economie lijkt dat anders. Samenwerken in een keten om afval te verminderen en slimme dingen verzinnen om waardebehoud te realiseren.


De Prophet hand in hand met de Wizard. En hoewel ik zelf meer aansla op het Wizard-standpunt herken ik de behoefte in actie te willen komen: je eigen footprint verminderen. In die context hebben we twee jaar geleden onze stichting C-creators opgericht. Een publiek-privaat ecosysteem van organisaties die samen aan de slag gaan voor een circulaire bouw met soms tegenstrijdige commerciële belangen. Via grootschalige projecten schaal creëren voor circulaire ondernemers wat moet leiden tot nog meer slimme oplossingen. En tegelijkertijd het circulaire geweten zijn bij echte bouwprojecten: is dit nieuwe materiaal eigenlijk wel nodig of kan het ook met tweedehands of ander materiaal? Tegengeluid moet je wellicht wel organiseren. Het is dan ook niet gek dat we inmiddels al drie Circulaire Roasts hebben georganiseerd. Projecten flink doorzagen door zogenaamde disruptors op hun duurzame ambities met als enige doel de circulaire lat hoger leggen.


Publiek private ecosystemen functioneren prima bij voldoende overeenkomsten tussen de deelnemers, maar wil je een doorbraak-innovatie dan moet het af en toe flink schuren. Zonder wrijving immers geen glans. Bij C-creators geloven we dat een circulaire bouweconomie zo’n innovatie is en dat we er alles aan moeten doen om daar te komen. Heerlijk dat ik dan kan zorgen voor het broodnodige tegengeluid!

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!