column guido braam

WEES ALS EEN EIKEL

 

Het werd weer eens tijd. Hardlopen. Minder details in het hoofd, meer de hoofdzaken, minder vet, meer conditie. Dat soort dingen. Nou woon ik vlakbij de prachtige Soester Duinen en heb dus geen enkele excuus om naar een sportschool te gaan. Prachtig afwisselend landschap, met hier en daar een heuse ‘kuitenbijter’. Al strompelend denk ik aan mijn persoonlijke doelstelling in 2018. Ik roep het al een paar jaren; ‘van praten naar doen’, van ‘pilot naar massa’ als het gaat om de transitie naar de circulaire economie.

 

Ik zie het gebeuren, de circulaire ondernemers die ik spreek, bevestigen het. Het lijkt alsof de trend circulaire economie, langzaam maar zeker het nieuwe normaal wordt. Meer Europese aanbestedingen waarin in ieder geval het woord circulair staat, producten die jaren hebben gekost om aan de man te brengen, beginnen zichzelf te verkopen. De economie zit mee en dat merken ook de circulaire pioniers.

 

De Nederlandse overheid geeft in ieder geval het goede voorbeeld. De transitieplannen zijn gepresenteerd aan Staatssecretaris Van Veldhoven 15 januari jl. Na een kabinetsbrede visie in september 2016 en een grondstoffenakkoord met publieke- en private instelling ook hier het startschot voor de grootschalige implementatie van de belofte.

 

Met de oprichting van C-Creators kunnen wij in 2018 ook ons steentje bij dragen aan het opschalen van de circulaire economie in de bouwsector. Hoe die transitie gaat verlopen, weet eigenlijk niemand. Derk Loorbach maakte duidelijk, tijdens de 1852 Cruquius lezing, dat een transitie ons overkomt en dat je als ‘regime-speler’ maar beter pro-actief kan zijn. Weten wat je te wachten staat, door niet af te wachten maar mee te doen.

 

Terug naar mijn hardlooprondje. De schade van de tweede storm van 2018 was goed zichtbaar. Dikke bomen, sommigen misschien wel meer dan 100 jaar oud, konden de tegenwind niet weerstaan en lagen nu netjes op elkaar gestapeld naast het fietspad. Zonde? Misschien wel, maar iedereen begrijpt dat dit bij de natuur hoort.

 

Biomimicry leert ons dat wij natuurlijk alles in ons sociale systeem nabootsen zoals het in de natuur gaat (bijna alles, de lineaire economie hebben wij dan weer zelf bedacht en dat blijkt dan ook niet te werken). In onze economie heeft ook enkele jaren lang een storm gewoed en nu de economische lente begint en de temperaturen al weer onnatuurlijk hoog zijn opgelopen zou je denken dat alles weer wordt zoals het was ... Maar net als in het bos, is er iets wezenlijks veranderd. De grote bomen zijn een paar takken kwijt en de omgevallen bomen hebben meer licht gebracht. En daar op een zonnig plekje, waar de eerdere schaduw omver was geblazen, prijken de eerste nieuwe mini-eikjes uit de grond. De eikels die al vroeg waren gevallen in 2017 hebben zich ontsproten. Echte bikkels die stand hebben gehouden in de koude grond.

 

Er staat nog veel onzekerheid te wachten en ze groeien niet allemaal op tot grote eik, maar de volgende storm waait makkelijker over ze heen dan al die oude eiken met al die zware takken.

 

Dus … beste circulaire ondernemer … wees als een eikel.

Veel succes in 2018 met groeien en met overleven. Ik gun je veel zon en af en toe een storm. En voor al die bestaande organisaties die willen veranderen en vol in de wind staan, zorg maar dat je veel eikels produceert, handig voor de volgende storm.

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!