juniblog

Vergeefse moeite

 

Stel jij jezelf ook wel eens die vraag? 'Heeft het eigenlijk wel zin wat ik doe?' Gek word ik ervan. Iedere ochtend dat stemmetje in mijn hoofd. 'Ben je de goede dingen aan het doen?' Het is erg vermoeiend om continu met zo’n existentiële vraag rond te lopen.

 

Maak je geen zorgen. Ik geniet van het leven. Van een heerlijk diner met mijn vrouw, de rollende ogen en de onderdrukte glimlach van mijn oudste zoon als ik weer een slechte grap maak, de intense liefdevolle knuffel van mijn jongste zoon, een mooi liedje, rennen door het bos, een practical joke van één van mijn vrienden.

En toch, ik realiseer mij elke dag dat tijd hier op aarde, de enige echte schaarste is die wij kennen. Die tijd hier moet en zal ik toch zo nuttig mogelijk besteden? En zo bijdragen aan een betere toekomst? Herken je dat, die onrust?

 

In 2009 toen ik weer ondernemer werd en besloot te investeren in Powered By Meaning. hebben wij als ondernemers ons vizier gericht op het veranderen van onze economie (ja de hele economie, je kan maar beter een doel hebben in het leven). Ondernemerschap die meervoudige waarde creëert, meer betekenisvolle waarde. De circulaire economie als middel om daar te komen. Na jaren promoten van het logische circulaire verhaal in binnen- en buitenland heb ik gekozen minder vaak het podium op te stappen en meer bij te dragen aan het bereiken van de circulaire economie in de praktijk. Als ondernemer mijn eigen bedrijven aanpassen, is één van de stappen, maar door te investeren en nieuwe bedrijven te starten, verwacht ik meer reële impact te maken. Mijn inzet voor het oprichten van C-Creators richt zich volledig op het opschalen van de zo gewenste circulaire economie.

En dan toch de vraag, als ik terugdenk aan mijn versnipperde inzet voor de circulaire economie, 'Was mijn bijdrage aan het oprichten van Circle Economy nuttig? Heeft de campagne NL Circular Hotspot effect gehad? Al die onderzoeken, een boek, vrijwilligerswerk voor start-ups en stichtingen zoals Biomimicry en Circular Change, heeft het zin? Dragen wij met C-Creators echt bij aan het opschalen van de circulaire economie in de bouw? Of is het verspilde moeite?'

 

Zinloze zandkastelen

Het is nu vrijdag, de dag na hemelvaart, een gekke dag, want geen afspraken, weinig inkomende mail en na een vrije dag staat al weer het weekend voor de deur. Onze jongens van 8 en 10 jaar oud zijn beneden aan het spelen. Ze hebben ruzie, schreeuwende ruzie. Ik denk terug aan een stranddag waarin ze ook aan het bekvechten waren over wie de schep* mocht gebruiken. Het liep hoog op, eerlijke verdeling is immers ook een groot goed in huize Braam.

 

Elke vakantie maken wij de mooiste zandkastelen samen. Uren zijn wij er druk mee, om vervolgens af te wachten tot de vloed komt, die onverbiddelijk het strand weer als een strak laken achterlaat. Het enige wat overblijft zijn wat foto’s met twee trotse mannetjes die laten zien hoe lang ons fort zich dapper staande houdt tussen de opkomende golven.

 

Je kan je dan druk maken als iemand anders het zandkasteel vertrapt en je kan je verbazen als ze op dezelfde plek een nieuwe bouwen. Verspilde moeite zou je kunnen denken. Waarom zouden wij hier zoveel energie instoppen?

En dan toch, hoewel onze zandkastelen het toonbeeld zijn van vergankelijkheid, kijk ik terug en merk ik dat het de moeite waard was. We hadden lol, we maakten ruzie, we waren trots, we werden net een beetje creatiever, we werkten samen en wij hebben onszelf wijsgemaakt dat dit zandkasteel met al haar dijken echt nodig was omdat anders het land ondergelopen was.

 

Verspilde moeite bestaat niet. Als wij moeite doen, ontstaat er iets en als dat met de juiste intentie is, ontstaat er iets moois. Natuurlijk is het soms lastig dat je veel tijd en geld in iets stopt en dat het dan niet lukt zoals je had bedacht. Natuurlijk is het vervelend dat je soms zoveel moeite moet doen om anderen mee te krijgen en dat die inzet niet altijd wederkerig blijkt te zijn, maar nu, na een aantal jaren buffelen, zie ik dat ons Bouwprogramma van C-Creators staat. Als een fort in de golven. We weten niet wanneer het eb of vloed is, maar genieten van onze resultaten en wat prachtig dat anderen, geïnspireerd door ons, ook zo’n kasteel zijn gaan bouwen (veel succes Bouwprogramma Zuid Holland, wij bouwen met jullie mee).

 

Het is gelukt grootschalige projecten via het Bouwprogramma te laten lopen, daarmee verbinden wij de markt, die graag haar circulaire oplossingen een stap verder brengt, met ‘launching customers met lef’. En die launching customers zoals Schiphol, Haarlemmermeer, Amsterdam en de Rabobank worden, net als de rest van de sector, beloond met meer kennis, betere afwegingen en een beter aanbod. Wij doen dat om de circulaire economie verder te brengen dan enkel pilots. Het moet het nieuwe normaal worden en dat kan alleen als iedereen een onbaatzuchtige stap naar voren maakt.

 

Verspilling bestaat niet in een circulaire economie

Beneden hebben onze jongens de ruzie zelf weer bijgelegd, ik ben mijn dropbox aan het leegruimen en zie een fotomap van de CE Boostcamp uit 2013 voorbij komen, precies 6 jaar geleden vandaag. Zoveel, inmiddels bekende, gezichten van circulaire voorlopers. Nog zo aan het begin van ons avontuur waarin wij discussieerden over wat er nodig zou zijn voor de transitie, zoals een nationale routekaart, een grondstoffenpaspoort voor producten en de circulator, een soort google maps voor grondstoffen. Na 3 jaar stopten we met deze driedaagse hackatons, het was te duur en leverde te weinig resultaten op. Verspilde moeite? Als ik zie wie elkaar daar allemaal hebben leren kennen en als ik zie dat wij nu toch echt Nederland circulair willen hebben in 2050, dat wij grondstofpaspoorten hebben zoals Madaster en Rendemint en zelfs het wildste idee, de circulator, realiteit kan worden dankzij Excess Material Exchange. Ja, dan was het de moeite waard.

De 'verspilde' moeite van de één kan het startpunt of de grondstof zijn voor een ander. Samen golven maken waarbij soms jij een goede golf te pakken hebt, die gemaakt is door een ander en vice versa.

 

Zomer

Een zomer vol golven en zandkastelen staat bijna voor de deur. Ik ben er met mijn gezin 3 maanden tussenuit en zonder moeite zal ik tijd verspillen aan hen, de spil van mijn bestaan. Zinloze zandkastelen gaan we bouwen en luchtkastelen, die ook. Allemaal modulair, energie-positief en met Cradle-to-Cradle materialen natuurlijk! Misschien bouwen wij onze kastelen wat verder van de branding zodat ze langer blijven bestaan en misschien vraag ik de maan een rondje zwaartekracht over te slaan. Verspilde moeite? Jazeker en dat blijkt de moeite waard.  

 

* Zijn de schepjes van https://www.zsilt.nl/ al beschikbaar Sylvia Smit?

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!