eerste Community of Practice Haarlemmermeer is een feit

Op dinsdag 24 april vond de eerste Community of Practice* (CoP) meeting Haarlemmermeer plaats, georganiseerd door het Bouwprogramma.

 

Na een introductie over het Bouwprogramma door Wouter van Twillert trapte Alexandra van Olst van Gemeente Haarlemmermeer de CoP meeting af. Haar opening begon met 'Ik ben trots dat wij founding partner zijn van het Bouwprogramma'. Ze vertelt dat circulariteit veel inspiratie geeft en heeft geleerd dat je dingen samen moet doen, iets wat goed terug te zien is in het Bouwprogramma waarin verschillende partners samenwerken om circulair bouwen verder te brengen.

 

Ook Jeremy Croes van Schiphol geeft in zijn verhaal over de circulaire ambities van Schiphol aan dat zij zoeken naar de juiste partners, want 'samen kun je de meeste winst behalen'. Elise van Melis, Cruquius Museum, nodigde vervolgens de deelnemers uit ideeën te delen voor producten die gebruikt zouden moeten worden voor de renovatie en nieuwbouw van het Cruquius Museum. Dit is één van de projecten waar het Bouwprogramma aan bijdraagt.

 

Ze ontving een belangrijke tip: 'Je gaat tegen grenzen aanlopen waarbij je op een lineaire manier beoordeeld wordt op een circulair project. Laat je niet ontmoedigen.' aldus Martijn Horsman, Schiphol. Dit geldt ook voor het project Lincolnpark wat dé circulaire wijk van de toekomst moet worden. Stèphanie van Cappelle-Buijs en Ayan Pherai van Gemeente Haarlemmermeer geven aan dat in dit nieuwbouwproject in het Zuidoosten van Hoofddorp circulariteit de baas is.

 

Het Bouwprogramma gaat samen met de Gemeente Haarlemmermeer aan de slag met dit circulaire bouwproject, waarin ook de partners van het Bouwprogramma betrokken zullen worden. Twee uitdagingen werden vast gedeeld wat zorgde voor een interessante discussie onder de deelnemers.

 

Jeroen Verberne van Copper8 sloot de CoP meeting af met een kosten baten analyse van ‘wat kost circulair bouwen?’. 'Alles is tijdelijk. Enige vraag is hoe tijdelijk wij het maken en wat wij er vervolgens mee doen', aldus Jeroen. Verschillende oplossingsrichtingen voor het versnellen van de transitie naar circulair bouwen zijn met elkaar besproken.

 

Het was een geslaagde eerste bijeenkomst.

 

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!