Circulaire transformatie Achtersluispolder

De Achtersluispolder is een bedrijventerrein in Zaandam. Het terrein biedt ruimte aan 345 bedrijven (goed voor 2.700 arbeidsplaatsen) en telt 90 inwoners. Door de opkomende huizennood in Amsterdam en de relatief hoge leegstand van de bedrijfspanden op de Achtersluispolder, is dit een kansrijk terrein voor een transformatie naar werk-woongebied.

Vraag C-creators

De gemeente Zaanstad heeft de ambitie uitgesproken om de Achtersluispolder te transformeren naar een gemengd gebied met zo’n 8.000 woningen en 6.000 arbeidsplaatsen. De ambitie om circulariteit en duurzaamheid te integreren bij deze transformatie leidt tot 3 vragen: 

  1. Welke groepen stakeholders zijn nu en in de toekomst aanwezig in de Achtersluispolder?
  2. Welke grondstoffenstromen zijn er nu, tijdens de toekomstige bouw en daarna, in de gebruiksfase van het gebied? 
  3. Wat zijn de concrete doelstellingen en ambities op basis van de stakeholdergroepen en grondstoffenstromen (inclusief mogelijke aanpassingen tot veranderingen)?

De stakeholderanalyse (vraag 1) is uitgevoerd door C-creators; de analyse van de grondstoffenstroom (vraag 2) door Metabolic. 

Aanpak

Op basis van deskresearch zijn de huidige en toekomstige stakeholders in kaart gebracht. Vervolgens zijn in interviews  de wensen, belangen en benodigdheden geïdentificeerd.

Daaropvolgend hebben we 2 workshops georganiseerd over de volgende thema’s: 

  1. De bereidheid van stakeholders om circulaire/duurzame interventies toe te laten.
  2. De veranderingen en consequenties van de circulaire/duurzame ambities voor stakeholders. 

Tot slot hebben we op basis van deskresearch, de interviews en de workshops een strategie ontwikkeld voor het managen van de verschillende stakeholdergroepen in de Achtersluispolder. 

Resultaat

Geleerde lessen

Aan de hand van een stakeholderanalyse, de workshop en kennis uit eerdere projecten hebben we gemeente Zaanstad 4 actiepunten meegegeven:

  1. Werk samen met stakeholders aan iconische projecten, zodat deze een katalysator kunnen zijn voor andere ondernemers en projecten. Zo zal bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely zich vestigen op de Achtersluispolder, in Pakhuis de Vrede. De gemeente Zaanstad kijkt samen met Tony’s Chocolonely in hoeverre ze bijvoorbeeld restwarmte kunnen uitwisselen met de toekomstige huishoudens.
  2. Sorteer voor op de MPG- en BENG-norm voor gebouwen. Hiermee reduceer je milieu-impact van materiaalgebruik.
  3. Leg een OV-verbinding aan tussen Amsterdam en Zaandam. De ontsluiting van het gebied is suboptimaal en moet verbeterd en geïntensiveerd worden. Door nu in te zetten op een goede verbinding, verleid je toekomstige bewoners om gebruik te maken van openbaar vervoer in plaats van meerdere auto’s voor de deur.
  4. Tref voorbereidingen voor de aanleg van een centraal warmtenet (of leg deze aan). Zo kan gebruik gemaakt worden van de restwarmte van de grote bedrijvigheid en kleine industrie in het gebied.

Meer weten?

C-creators
info@c-creators.org

Gerelateerd