Afwegingskader inrichting openbare ruimte

Vraag C-creators

Om tot een duurzame strategie te komen heeft BPD een duurzaamheidsvisie opgesteld. Deze is gebaseerd op 4 pijlers: energie, klimaatadaptiviteit, gezondheid en circulariteit. 

Op de niveaus woning, wijk en regio wil BPD daarbij het verschil maken in gebiedsontwikkelingsprojecten die op een circulaire en duurzame wijze moeten worden uitgevoerd. De praktische implementatie van maatregelen is complex; de uitdaging is om alle stakeholders goed onderbouwde keuzes te kunnen laten maken die antwoord geven voor een specifiek gebied.

BPD zocht daarom een tool – een afwegingskader – die deze afwegingen faciliteert. Onze opdracht:ontwikkel dit afwegingskader.

Aanpak

Om te komen tot de tool ‘Afwegingskader gebiedsontwikkeling’ stonden 3 vragen centraal:

  1. Hoe kan de visie ‘Duurzame gebiedsontwikkeling BPD’ binnen een holistische aanpak voor het ontwikkelen van wijken in de projectpraktijk geconcretiseerd en geïmplementeerd worden?
  2. Hoe kan daarbij een onderbouwde afweging worden gemaakt tussen generieke maatregelen, voorkomend uit de uiteenlopende ambities, om te komen tot een maatwerkoplossingen binnen de verschillende omstandigheden waarbinnen BPD gebieden ontwikkelt?
  3. Hoe kan een inschatting worden gemaakt van de impact van de maatregelen tegenover landelijke standaarden of gemeentelijke ambities en hoe wordt deze inzichtelijk en communiceerbaar?

Uitgangspunt was een voorbeeldproject in Lisserbroek Noord. Het afwegingskader moest 60% halen van de oorspronkelijke ambitie en zou in de praktijk bij een vervolgproject worden doorontwikkeld.

De aanpak werd in 3 fases verdeeld:

  1. Uitwerken en inzichtelijk maken van bestaande maatregelen (landelijk, wettelijk, eigen visie), ontwikkelen van een beslisboom, transformatie van de tool van generiek naar specifiek;
  2. Vastleggen en onderbouwen van de standaarden;
  3. Toepassing in de praktijk.

Resultaat

Het resultaat is breed gedragen afwegingskader met 3 elementen centraal:

  1. Inzicht in en overzicht van de generieke maatregelen die op gebiedsniveau aanwezig zijn voor energie, klimaatadaptiviteit, gezondheid en circulariteit;
  2. Wegingsmechanisme: het afwegingskader koppelt de generieke maatregelen en faciliteert projectmanagers bij het maken van een afgewogen keuze bij de start van een project;
  3. Een handleiding voor het afwegingskader.

Geleerde lessen

Het project is enorm waardevol gebleken, omdat het afwegingskader alle gebieden raakt die nodig zijn om de juiste keuzes te kunnen maken. Er is een schat aan data verzameld die eerder niet inzichtelijk was. 

Echter, door de complexiteit is de tool niet handzaam in gebruik. Daarom is een vervolgtraject gestart met een digitale versie. 

Meer weten?

Merel-stolker
Merel
Stolker
Projectmanager
merel@c-creators.org

Gerelateerd