creators' talk

Jeremy Croes werkzaam voor Schiphol vertelt hoe hij samen met anderen aan de wieg stond van het Bouwprogramma. 'Ik houd me onder andere bezig voor Schiphol met grondstoffen en reststromen. We delen onze kennis en horen graag waar anderen mee bezig zijn. We leren van elkaar,' aldus Jeremy.


'Ik kom van Aruba en ben groot fan van golfsurfen. Op een dag zag ik dat een boot wit zand achter het grote rif weg aan het halen was om voor toeristen bij een hotel een hagelwit strand te creëren. Ik vond dat krom. Toeristen komen voor de natuur, maar we maakten het stuk om toeristen te trekken. Achteraf gezien heb ik toen de verbinding tussen ecologie en economie gelegd en heb daar mijn verdere keuzes op gebaseerd. Mijn studie milieukunde verenigde beiden in zich. De koppeling tussen milieu en bedrijven heeft mij altijd getrokken.


Bij Schiphol bestaat het ‘Zer0 Waste 2030 programma’ al vanaf eind 2014. We kijken daarbij naar het ontwerp van infrastructuur en assets, we maximaliseren de ROI van gebruikte resources, we matchen vraag en aanbod zo goed mogelijk en proberen medewerkers door samenwerking met partners als het Bouwprogramma circulair te laten denken en innovatie te omarmen. Aan de voor- en achterkant proberen we nu zo circulair mogelijk te acteren, maar de afgelopen honderd jaar bouwcultuur laat natuurlijk wel haar sporen na. We proberen onze reststromen zo hoogwaardig mogelijk terug in de keten te brengen.


Mijn kennismaking met Janine Benyus en haar boek Biomimicry, Innovation Inspired by Nature in 1999 heeft voor mij een hoop in gang gezet. Ik heb nog veel mooie boeken gelezen daarna en de ontwikkelingen gevolgd – natural capitalism, greening of business, cradle to cradle, blue economy – en het komt nu allemaal samen in de circulaire
economy.'

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!