De Healthy Home: circulair wonen met sociale impact

Af en toe komen we een initiatief tegen dat helemaal lijkt te kloppen. Zoals de Healthy Home van Level 5, een bijzondere hyperflexwoning van goeddeels circulair materiaal met een stevige sociale component. De eerste modelwoning is, na een eerste jaar in Son en Breugel, nu op zoek naar een nieuwe bestemming. Iets voor jou? Lees verder voor alles wat je moet weten over het duurzame woonconcept.   

 
Een klein huis met een grote missie
De Healthy Home is een hyperflexwoning met 68m2 oppervlak. Het huis beschikt over 2 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken en badkamer, en is voor 85% gemaakt van hergebruikt materiaal.
 

Het modulaire ontwerp geeft de flexibiliteit om een breed aanbod van restmaterialen op te nemen. Ook is ’t gemakkelijk aanpasbaar aan de (veranderende) behoeften van de bewoner. Bovendien is de Healthy Home ontworpen vanuit de uitgangspunten voor gezond wonen: veel licht en groen, natuurlijk materiaalgebruik, ruimte voor eigen invloed en voldoende oppervlak en hoogte. De missie van Healthy Home is immers om duurzame, gezonde en betaalbare huisvesting toegankelijk te maken voor iedereen. 

Fun facts

 • De Healthy Home wordt modulair prefab gebouwd en is daardoor transporteerbaar met regulier transport én in 2 dagen te plaatsen
 • De gevelbekleding bestaat deels uit restanten gebrand hout, geschonken door Zwarthout
 • Het huisje is geïsoleerd met oude steenwolplaten afkomstig uit een Utrecht sloopproject van Cirkelstadpartner Adex
 • Ook de volwaardige keuken komt (via Adex) uit een Amsterdams renovatieproject
 • De gevelbekleding is uitgevoerd met afgekeurde steigerplanken van VWML en verduurzaamd met lijnolie
 • Het sedum komt, tray voor tray, van slooppanden en is door bemesting weer levend gemaakt
 • Het plaatmateriaal wordt geupcyclet uit zeecontainers met schotten die zijn verwijderd voor koffietransport
 • De vloeren zijn afgewerkt met een restpartij marmoleum van Forbo
 • Veel balken kom vrij als restmateriaal van de bouwplaatsen van VolkerWessels-bedrijven
 • De hoogwaardige houten schuifpui is via Marktplaats gescoord in Bussum
 
Sociale impact
De Healthy Home draagt op verschillende manieren bij aan een gezonde, sociale en duurzame leefomgeving voor buurt én bewoner. Zo vindt het proces van bouw en onderhoud bijvoorbeeld plaats in een TalentHub. Deze plek geeft ruimte aan mensen op zoek naar nieuwe perspectieven op de arbeidsmarkt. In TalentHubs ontwikkelen ze praktische vaardigheden en ervaring in de bouwsector.

Tijdens de bouw van de eerste modelwoning heeft het team 1.954 uur waardevolle werkervaring opgedaan; 3 crewleden zijn doorgegroeid naar een vaste baan in de bouw. Zo levert de Healthy Home een actieve bijdrage aan mens, milieu en economie.
 


Martin van Baekel, directeur van Level 5: “De Healthy Home is het resultaat van brede samenwerking en veel proberen. Dat is volgens ons een basisvoorwaarde voor innoveren in de praktijk. Zo hebben diverse mensen op persoonlijke titel meegedacht en meegedaan, zoals architect Gijs de Waal, Wim Sturris van De Groot Vroomshoop, Lars van der Meulen van VolkerWessels en Floris van der Klein van Aveco de Bondt.”


Voor woningcorporaties, recreatieparken, gemeenten en particulieren

Dankzij het modulaire, veelzijdige ontwerp is de Healthy Home op verschillende plekken een waardevolle aanvulling:

 • Het concept maakt het voor woningcorporaties mogelijk om woningen te plaatsen op pauzegronden in kleinschalige opstellingen
 • De Healthy Home is een unieke oplossing voor recreatieparken die groene, comfortabele vakantiewoningen willen aanbieden
 • Voor gemeenten is het een eenvoudig antwoord op de complexe vraag van spoedzoekers
 • En ook voor particulieren biedt de Healthy Home uitkomst: zet ‘m neer als tijdelijke huisvesting, mantelzorgwoning of vakantiehuisje en pas de indeling, het materiaal en de functionaliteit aan op wat jij nodig hebt


Meer informatie
Heb of ken je een plek waar de Healthy Home niet zou misstaan? Of wil je meer weten over dit bijzondere woonconcept? Neem voor meer informatie contact op met Martin van Baekel via martin@level-vijf.nl.  

Meer weten?

1686753529867
Suda
Polwatte Gedera
Marketing & Communicatie Manager
suda@c-creators.org

Gerelateerd