Frisse blik van april en mei

Onder de noemer ‘Frisse blik’ stelt Vera je maandelijks op de hoogte van de nieuwste initiatieven, de laatste innovaties en alle kennisdocumenten die ze tegen is gekomen.

Ontwerp de toekomst

Ontdek 12 interviews over het landschap van de komende eeuw. Ontwerp de Toekomst is gemaakt in het kader van het 100 jarig bestaan van de NVTL. Met Ontwerp de Toekomst wil de NVTL een impuls geven aan nieuwe ontwerpbenaderingen voor de uitdagingen van morgen.

Wood Plug and Play System voor Amsterdamse scholen

OMA ontwikkelt een “wood plug and play system” dat voor 30 Amsterdamse scholen gebruikt zal worden. Het modulaire houten systeem wordt ontwikkeld door een collectief van architecten, ingenieurs, bouwers en onderzoekers genaamd Circlewood, wat geleid wordt door het OMA. Meer weten?

Brainstormtool circulaire energietransitie

De energie- en circulaire transitie kunnen elkaar versterken. En dat is hard nodig, want er is haast geboden met beide opgaven. Platform31 presenteert een brainstorm-canvas, met achtergronden en voorbeelden die gemeenten op weg helpen. 

Het Schoolvoorbeeld, een voorbeeldig circulaire grid

Maximaal inzetten op duurzaamheid, kwaliteit en flexibiliteit bij scholenbouw. Architectenbureau Uytenhaak laten zien dat het kan! Bekijk ‘het Schoolvoorbeeld’ op de website van Uytenhaak Architecten, het youtube kanaal en meer over het innovatieve partnerschap op de website van de gemeente Amsterdam.

Een gezond en beweegvriendelijk Eindhoven

Wat kun je als gemeente doen om een stad gezonder en beweegvriendelijker te maken? In ‘De gezondste km2 van NL’ is te zien welke ruimtelijke interventies hieraan bijdragen, hoe je dit verankert in beleid, welke instrumenten je hebt en hoe je dit monitort. Lees meer op de website van Urhahn.

Lancering Landelijke Maatlat klimaatadaptief en groen bouwen

De Rijksoverheid lanceert de Landelijke Maatlat voor klimaatadaptief en Groen bouwen. De maatlat is de basis voor het klimaatadaptief bouwen waaraan voldaan moet worden om toekomstbestendig te ontwikkelen. De Rijksoverheid vraagt alle partijen om de maatlat al zo veel mogelijk toe te passen bij bouwplannen.

Ontwerp Almeerse basisschool valt in de prijzen

Het ontwerp voor basisschool De Verwondering won dit jaar maar liefst 2 Stephen Kellert Biophilic Design Awards! Lees meer over dit holistische ontwerp van de ecologische school op de website van ORGA architecten.

6 strategieën voor woningbouw binnen de planetaire grenzen

Hoe kan Nederland honderdduizenden nieuwe woningen bouwen en tegelijkertijd de milieubelasting verminderen? In deze publicatie laten 6 strategieën zien hoe  zowel de CO2-uitstoot als het gebruik van grondstoffen verminderd kunnen worden. De publicatie is te vinden op de website van Metabolic.

ChatGPT als gebiedsontwikkelaar?

Gaat ChatGPT ook het dagelijks functioneren van de gemiddelde gebiedsontwikkelaar op z’n kop zetten? Walter Bokern ziet vooral kansen en illustreert deze aan de hand van een concept voor Merwe-Vierhavens in Rotterdam. 

Minister Jetten presenteert aanvullende klimaatmaatregelen

Minister Jetten (Klimaat en Energie) informeert de Tweede Kamer over de Voorjaarsbesluitvorming met aanvullende klimaatmaatregelen.  Er is ook een flink bedrag begroot voor het aanjagen en versnellen van biobased bouwen. Lees meer over de kamerbrief op de website van de Rijksoverheid.

Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw

Het boek ‘Ruimtelijke Kwaliteit bij Fabrieksmatige Woningbouw’ van Frits Palmboom heeft de strijdbaarheid van een pamflet: het is een dringend pleidooi om bij de fabrieksmatig vervaardigde woningbouw niet alleen te letten op kwantiteit, kosten en snelheid, maar ook op een zo hoog mogelijke kwaliteit. Het boek is openbaar beschikbaar op de site van BZK.

Planmakers zwaaien niet uit, maar blijven betrokken tót bewoners zich thuisvoelen

Normaal gesproken neemt de stedenbouwkundige afscheid na de voorfase van een gebiedsontwikkeling. De lijnen zijn uitgezet: bouwen maar! Nou, niet bij de gebiedsontwikkeling Oostenburg aan de rand van de Amsterdamse binnenstad. Tess Broekmans (Urhahn) en Sander van der Ham (Thuismakers Collectief) blijven plakken om te zien hoe de eerste bewoners er een ‘thuis maken’. Benieuwd naar de betrokkenheid van de planmakers bij dit project?

Longevity Partners lanceert tool verantwoord beleggen

Vanwege een gebrek aan transparantie, openbaarmaking van gegevens en de verkeerd geframede opvatting van de ESG-principes in de media, verwelkomt Longevity Partners het PRI-initiatief om een standaard te creëren voor aansprakelijkheid in het verantwoordelijk beleggen. Om het initiatief van de UNPRI te steunen, heeft Longevity Partners een tool ontwikkeld die de PRI-rapportage richtlijnen samenvat in een helder document. 

Antwerps stadshout voor iedereen

Nieuws van onze Belgische buren: Antwerps stadshout wordt door Buurman Antwerpen verwerkt tot bruikbaar hout. Dankzij dit initiatief kan iedereen aan de slag met een origineel stuk Antwerps hout. Benieuwd hoe het lokaal wordt toegepast?

Grip op grootschalige bedrijfsvestigingen

Maximale ruimtelijke kwaliteit op bedrijventerreinen: onder de noemer Grip op grootschalige bedrijfsvestigingen vindt een intensieve samenwerking plaats tussen de Rijksoverheid en de provincies. Het doel: voldoende, geschikte ruimte met kwaliteit voor nieuwe bedrijventerreinen reserveren en tegelijkertijd zorgvuldig omgaan met de bestaande terreinen. Meer weten?

Niet uitbreiden, maar inbreiden!

Uit onderzoek blijkt dat inbreiden veel goedkoper is dan uitbreiden. Een nieuwe woonwijk binnen de bestaande bebouwing draagt tot 5 keer meer bij aan de gemeentelijke welvaart dan nieuwbouw in een weiland. Verder lezen?

Nationale Dialoog Bouwcultuur

Op donderdag 20 april was het tijd voor de Nationale Dialoog Bouwcultuur 2023. De ARO & VRO-sessie van het Stimuleringsfonds Creatieve industrie richtte zich op sociale inclusie, één van de kernwaarden van de European Green Deal, en daarbinnen expliciet op de rol en betekenis van ontwerpkracht bij het realiseren en vergroten van sociale inclusie. Sessie gemist?

Lancering Handleiding Windhinder en Windgevaar Rotterdam

De Handleiding Windhinder en Windgevaar Rotterdam is af! Deze Handleiding behandelt en beantwoordt de 6 meest gestelde vragen over wind in Rotterdam. Dit is geen vastgesteld document, maar een hulpmiddel. De handleiding is bedoeld voor ontwerpers, projectmanagers, ontwikkelaars en andere geïnteresseerden die aan de stad werken. Bekijk de update van Simone Tax op LinkedIn.

Toekomstbestendig bouwen: circulair, CO₂-neutraal én allergievrij

Personeelstekort, materiaaltekort, stikstofproblematiek, woningnood: de bouwsector heeft te kampen met heel wat uitdagingen. Een drastische verandering is nodig om een gezond leefklimaat te behouden en een gezonde toekomst veilig te stellen voor de volgende generaties. Stichting Building for Good en Adamasgroep vinden elkaar in de overtuiging dat het anders moet – én kan.

Strategie voor een circulair Zuid-Holland

Een circulaire samenleving vraagt iets van de ruimte. En de bestaande, schaarse ruimte in Zuid-Holland ombouwen voor de circulaire transitie gaat niet vanzelf. Een passende strategie voor de provincie Zuid-Holland is daarom van belang!

Publicatie Ontwerpen in gebiedsontwikkeling

We staan aan de vooravond van de ‘grote verbouwing van Nederland’. Hoe kunnen we de kracht van ontwerpend onderzoek hiervoor inzetten? “Ontwerpen in gebiedsontwikkeling, Ontwerpend onderzoek als strategisch instrument” luidt de titel van de in april 2023 gelanceerde publicatie door de Leerstoel gebiedsontwikkeling (TU Delft).

Meer weten?

Vera-van-maaren
Vera
van Maaren
Projectmanager
vera@c-creators.org

Gerelateerd