Impact verlagen met een PvE voor circulaire installaties

Duurzame installaties als warmtepompen helpen om woningen duurzaam te verwarmen en te verkoelen. Door het gebruik van hernieuwbare energie verminderen we de CO2-uitstoot.  Terwijl we ons veel richten op de duurzame energie zelf, moeten we niet vergeten naar de impact van installaties zelf te kijken. Is jouw duurzame installatie zelf eigenlijk wel zo duurzaam? Kun je deze wel repareren, updaten en hergebruiken? En wat doe je als installatie vervangen moet worden of moet worden afgevoerd?

Vraag C-creators

Woningcorporaties staan voor een enorme verduurzamingsopgave. Klimaatinstallaties spelen een cruciale rol bij het energiezuinig maken van woningen, maar hebben zelf een grote milieu-impact. Ze bevatten schaarse materialen, hebben een relatief korte levensduur en zijn vaak lastig te recyclen. Dit kan – en moet – anders.

Maar hoe kunnen woningcorporaties, fabrikanten, onderhoudspartijen en installateurs samen circulaire installaties toepassen in hun beleid en projecten? Er is behoefte aan duidelijke kaders, een gemeenschappelijke taal en concrete handvatten.

Daarom hebben we, samen met woningcorporaties, marktpartijen en kennisinstellingen, een Programma van Eisen (PvE) ontwikkeld: een praktisch raamwerk waarmee circulaire klimaatinstallaties de standaard kunnen worden.

Aanpak

Om tot een gedragen en toepasbaar PvE te komen, hebben we in samenwerking met woningcorporaties, fabrikanten, installateurs en onderhoudspartijen de belangrijkste principes gedefinieerd. De basis is een raamwerk met haalbare én ambitieuze principes. Deze principes zijn onderverdeeld in drie thema’s: milieu-impact, materiaalgebruik en waardebehoud. Binnen deze thema’s is een verdeling gemaakt in fase 1: het installatieconcept en fase 2: de selectie van producten.

Tijdens de lancering op 23 januari 2025 bij Inventum in Houten presenteerden we het PvE aan een betrokken publiek.

Resultaat

Het Programma van Eisen voor circulaire klimaatinstallaties is nu beschikbaar! Dit document helpt woningcorporaties en andere partijen om circulaire installaties concreet toe te passen in beleid, samenwerkingen en aanbestedingen.

Hoe gebruik je het PvE?

  • Bij het opstellen van beleid en strategie
  • In afspraken met co-makers en marktpartijen
  • Bij uitvragen  en aanbestedingen

Het uitgangspunt? De milieu-impact van installaties voor verwarmen, koelen en ventileren minimaliseren. Dit PvE richt zich op gebouwgebonden klimaatinstallaties gedurende productie, installatie, gebruik, onderhoud en einde levensduur. Maar ook voor andere opdrachtgevers en marktpartijen biedt dit een waardevol instrument.

En wat nu?

Dit document is geen eindpunt, maar een startpunt. Het biedt een gemeenschappelijke taal en praktische handvatten om circulaire installaties stap voor stap in de praktijk te brengen. Nu is het tijd om te leren en te doen.

Wil jij meedenken, meedoen of heb je ideeën over hoe we dit verder kunnen brengen? We zoeken nog (financiële) mogelijkheden om dit voort te zetten, dus laat het ons weten!📩 lisa@squarewise.nl | merel@c-creators.org

Dit project is een initiatief van Stroomversnelling, Squarewise en C-Creators, in opdracht van Techniek Nederland, Stichting OPEN, Provincie Flevoland, Bouwcampus, Provincie Noord-Holland en Verbouwstromen.

Met dank aan onze partners: Dutch Green Building Council (DGBC), Meijs Ingenieurs BV, TVVL, Lente-akkoord 2.0, de Alliantie, Woonwaard, Woonin, Woonzorg Nederland, Breman, Itho Daalderop, Stekerbaas, Inventum Technologies, Hoppenbrouwers, Dura Vermeer, BAM Wonen, Bonarius.

Speciale dank aan: Inventum Technologies voor de gastvrijheid Bas Adib & Christiaan Uitenbosch (Into the Wild) en Dick van Ginkel (TBI Woonlab) voor inspirerende keynotes tijdens de lancering. 

Meer weten?

MerelLR
Merel
Stolker
Projectmanager
merel@c-creators.org

Gerelateerd