Frisse Blik van maart

Onder de noemer ‘Frisse blik’ stelt Vera je maandelijks op de hoogte van de nieuwste initiatieven, de laatste innovaties en alle kennisdocumenten die ze tegen is gekomen.

Boeren voor Biobased Bouwen

Het project Boeren voor Biobased Bouwen werkt in de volle breedte aan het opzetten van een ketensamenwerking voor biobased bouwmaterialen. Het verbouwen van teeltgewassen, het verwerken van deze gewassen tot biobased bouwmaterialen en de toepassing van deze producten in Regio Stedendriehoek.

Apeldoorn haakt aan bij Europees project City Loops

De gemeente Apeldoorn is met 7 andere Europese steden onderdeel van het project City Loops. Door het uitwerken van verschillende projecten voor biologisch afval en bouw- en sloopafval delen zij kennis over het duurzaam hergebruiken van materialen.

Buiksloterham wordt circulaire woon-werkgemeenschap

Common City is onderdeel van het consortium van KondorWessels Vastgoed dat met circulaire woon-werkgemeenschap Sample de tender in Buiksloterham wint. Meer weten?

Door de bomen het (duurzame) bos niet meer zien

“De complexiteit van duurzaamheidsregels in de bouw is voor de markt amper meer te doorgronden. Dat werkt innovatieremmend.” Duidelijke taal van Dick van Ginkel (TBI Woonlab). Meer weten?

Synchroon lanceert gids natuurinclusief ontwikkelen

Noor Aghina (Synchroon) vertelt: “Al jaren hebben we speciale aandacht voor biodiversiteit in onze projecten. Om iedereen die bezig is met de ontwikkeling van onze leefomgeving te inspireren, hebben we samen met Nest Natuurinclusief en Vogelbescherming Nederland, de gids ‘Natuurinclusief Ontwikkelen’ ontwikkeld. Om voor en met de natuur te ontwerpen en te bouwen”.

Wat zijn de mogelijkheden van AI?

Dick Scholtus van Lola Landscape legt uit “hoe AI de toekomst van landschapsarchitectuur vormgeeft: slimme ontwerpsystemen en geautomatiseerde planningtools.”

Eigen Haard publiceert rapport minder mileubelastend isolatiemateriaal

Ilse van Andel (Eigen Haard): “Corporaties zijn volop bezig om hun woningen energiezuiniger te maken. Goed voor de bewoner en goed voor het milieu! Maar de materialen die we daar voor gebruiken, en dat zijn er veel, hebben ook impact op het milieu. Wij zijn daarom bij Eigen Haard op zoek gegaan naar hoe we dat beter kunnen doen.”

CO2 uitstoot verlagen? Geen nieuwbouw, maar bestaande bouw

“We vergeten vaak hoe ernstig de CO2-uitstoot is van nieuwbouwprojecten; ook als die energieneutraal zijn, hebben we 50 tot 75 jaar na oplevering nog last van de uitstoot ten gevolge van de bouwmaterialen. De uitstoot drastisch verlagen bereiken we daarom alleen door bestaande gebouwen aan te pakken,” vertelt Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft in magazine Stedebouw & Architectuur.

Mogelijkheden voor biodiversiteit in de stad

Biodiversiteit in stedelijke context: ogenschijnlijk niet mogelijk. Maar hoe kunnen we ermee werken? Stadsecologen Olaf van Velthuijsen en Marco de Beaumont presenteren 4 manieren om de Rotterdamse biodiversiteit te stimuleren.

Innovatiepaviljoen op het Marineterrein

Al bekend met het innovatiepaviljoen op het Marineterrein van de gemeente Amsterdam? In 2023 en 2024 vind je daar dit tijdelijke gebouw van ongeveer 5,5 bij 5,5 meter. Er wordt een pilot uitgevoerd met andere partijen omtrent duurzame innovaties.  De ambitie is om deze innovaties op grote schaal door te voeren voor een toekomstbestendige stad.

Meer weten?

Vera-van-maaren
Vera
van Maaren
Projectmanager
vera@c-creators.org

Gerelateerd