CoP Cirkelstad Amsterdam: Afvalvrije bouwplaats

Wat verstaan we onder een afvalvrije bouwplaats? Draait het om minder verpakkingsmaterialen, op de plaats demonteren of het terugdringen van emissies? Dat was op donderdag 30 maart het gespreksonderwerp tijdens de Community of Practice (CoP) bijeenkomst van Cirkelstad Amsterdam. Lees verder voor de 4 belangrijkste inzichten en een samenvatting van de presentaties.

In het te renoveren Berlage Lyceum kwamen we bijeen voor een informatieve en interactieve middag. Wouter van Twillert (spinner Cirkelstad Amsterdam) opende de sessie, waarna presentaties volgden van Daan Jongejan (Gemeente Amsterdam), Gerwin Port (Salverda), Louise van de Worp en Alexander Griffioen (Van Wijnen). 

De 4 belangrijkste inzichten:

  1. Het hergebruiken van materialen, zoals staal en kabelgoten, kan de hoeveelheid verpakkingsmateriaal terugdringen.
  2. Het heroverwegen van materiaalkeuzes en de opslag van circulaire materialen in een hub kan de emissies en transportbewegingen op de bouwplaats verlagen. 
  3. Door afvalstromen zoals kalkzandsteen, baksteen en dakpannen beter te scheiden, kunnen deze door leveranciers (zoals  Calduran) opnieuw worden ingezet. 
  4. Door gebruik te maken van een pallet retourservice( zoals 2Return) kunnen pallets worden hergebruikt én is er minder afval op de bouwplaats.  

Gerwin Port (Salverda Bouw): een afvalvrije bouwplaats bij renovatie van het Berlage Lyceum

In zijn presentatie vertelde Gerwin over de manieren waarop Salverda streeft naar een afvalvrije bouwplaats bij de renovatie van het monumentale Berlage Lyceum. Bijvoorbeeld door het hergebruiken van materialen, zoals staal en kabelgoten, waardoor er minder verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. En door het terugdringen van transportbewegingen en emissies, bijvoorbeeld door de opslag van circulaire materialen in een hub of door middel van ontwerpkeuzes. Zoals de ontwerpkeuze om zeegras in de dakbedekking van het Berlage Lyceum te laten zitten, in plaats van het weg te halen en terug te plaatsen als isolatiemateriaal.

Louise van de Worp en Alexander Griffioen  (Van Wijnen): het besparingspotentieel van kalkzandsteen 

Louise van de Worp vertelde dat 98% van het kalkzandsteen op dit moment niet wordt teruggebracht naar de leverancier. Door kalkzandsteen, baksteen en dakpannen beter te scheiden, kan Van Wijnen kalkzandsteen retourneren aan leverancier Calduran – met een besparingspotentieel van €47.750,- euro. Ook ogenschijnlijk kleine veranderingen kunnen voor afvalvermindering zorgen op de bouwplaats. Denk aan het hergebruiken van pallets, en het vervangen van wegwerpbekers door tweedehands serviesgoed in de bouwkeet. 

Open discussie 

  • Isero benoemde aanvullende stappen die aannemers kunnen zetten richting een afvalvrije bouwplaats. Zoals het inzamelen van werkkleding en het combineren van pakketjes in kratten van 1 m3. 
  • Daarna volgde een discussie over het benutten van je omgeving en netwerk: in hoeverre betrek je de omgeving bij het werken aan afvalvrije bouwplaats? Van Wijnen doet dit bijvoorbeeld door het geven van gastlessen op basisscholen over veiligheid en milieu. Maar ook door goede restmaterialen in een speciale container te verzamelen zodat buurtbewoners deze er elke week uit kunnen halen. 
  • Hoe we samen met de Amsterdamse partners de impact kunnen vergroten? Hemubo opperde het koppelen van afvalstromen uit projecten van verschillende aannemers, zodat deze onderling kunnen worden hergebruikt. Om de impact te vergroten is een sectorbrede aanpak voor het verminderen van verpakkingsmateriaal van belang. 
  • En wat is nu de grote uitdaging bij de realisatie van een afvalvrije bouwplaats? Dat materialen als onbruikbaar worden bestempeld wanneer ze bevuild of beschadigd zijn. 

Meer weten?

wouter
Wouter
van Twillert
Directeur
wouter@c-creators.org

Gerelateerd