CoP Haarlem Kennemerland: Afvalstromen in het mkb

Deze Community of Practice (CoP) stond in het teken van afvalstromen in het MKB. Een enorme hoeveelheid materiaal verdwijnt wekelijks in de containers. Wat gebeurt er eigenlijk mee? En bij wie moet je zijn als je een product hebt wat nog schoon en goed is maar voor jou niet meer te gebruiken?

 De sessie vond plaats op MAAK Haarlem, de circulaire hotspot waar tal van makers dagelijks werken aan innovatieve en circulaire toepassingen en producten.

Circulair bedrijventerrein Waarderpolder

Op het bedrijventerrein Waarderpolder is de ambitie helder: dit wordt een circulair bedrijventerrein. Parkmanagement Waarderpolder benut alle instrumenten die er zijn om bedrijven te faciliteren naar de circulaire economie en ander gebruik van materiaal en energie. 

Partner Enz Remake heeft in tal van projecten laten zien dat ze een geschikte sparringpartner zijn als het gaat om circulair ontwerpen van nieuwe producten – en om aan de slag te gaan met materialen die nu nog minder eenvoudig te hergebruiken zijn.

 

Presentaties

  • Stan Verstraete van Parkmanagement Waarderpolder vertelde hoe zij bedrijven faciliteren in de ontwikkeling naar duurzame, toekomstbestendige en circulaire bedrijfsvoering.
  • Juan Nibbelink gaf namens de coöperatie Enz Remake een korte kennissessie over de keuzes die je kunt maken binnen je bedrijf om meer circulair te werken.  Hij deed dat aan de hand van verschillende voorbeelden.
  • Spaarne Werkt is dé sociale partner in Haarlem die naast re-integratie en dagbesteding ook innovatief werkt aan het slim en circulair verwerken van tal van reststromen. Tom Wielart vertelde over hun succesvolle verwerking van tweedehands textiel en de samenwerkingen met veel verschillende mkb’s waar ze materialen uitwisselen. 

Deze drie partijen vormen samen ook een keten. Een vraag komt binnen bij Parkmanagement, die kan verbinden met bedrijven die kunnen helpen bij de oplossing. Zoals Enz Remake dat doet. Binnen het circulaire proces kijkt Enz Remake hoe ze sociale partners aan kunnen sluiten. Zodat je lokale ketens vormt, de werkgelegenheid in de eigen regio versterkt en het inclusieve gedeelte van een circulaire keten invulling geeft.

Aan de slag met afval: een greep uit de opbrengsten

In het tweede deel van de sessie gingen we aan de slag met meegebracht ‘afval’ van de deelnemers. Volgens een vraag/antwoord-methode hebben we gekeken naar wat er mogelijk is met bepaalde stromen en wie je daarvoor nodig hebt.

  • Zo heeft het duurzame meubeltransportbedrijf Blue-Hub wekelijks containers vol karton, plastic, foam en schuim: materialen die allemaal dienstdoen om meubels onbeschadigd te vervoeren. Alle stromen kan hij hoogwaardig kwijt bij nieuwe afnemers! Zo is het foam en schuim een veelgevraagd product bij Mooi Zooi, een creatieve supermarkt vol restmaterialen van bedrijven.
  • Wel 2 bedrijven (de Oesterzwammerij en Lekker Zootje) werken met koffiedik voor de groei van Oesterzwammen en houden na verloop van tijd mycelium over. Dit kan dienen als bouwmateriaal, isolatie en worden omgezet naar eiwitstof. Een vervolgafspraak is in de maak.
  • Meerdere partijen hebben houtstof, zaagsel of houtkrullen over. Parkmanagement neemt deze ‘reststroom’ onder haar hoede. Ze gaat inventariseren hoeveel er werkelijk is en welke afzetkanalen er zijn voor grotere volumes (zoals pellets, compost, bodembedekking).
  • Tal van events laten spandoeken van pvc voor eenmalig gebruik maken. De practor circulaire economie van het Nova College nam het aanbod van span- en zeildoeken mee terug naar haar leerlingen: kan het van ander materiaal, kan het circulair en wat doen we met bestaande voorraad? Een mooie vraag voor de jonge MBO’ers.


5 geleerde lessen:

  1. Het samenbrengen van verschillende bedrijven die nog niet in dezelfde keten werken kan voor creativiteit en onverwachte oplossingen zorgen;
  2. Deel door middel van foto’s je ‘afvalvraagstuk’ met je netwerk. Stel bijvoorbeeld op Linkedin de vraag: ‘Wie kan hier nog iets mee?’ Vaak komt uit een onverwachte hoek de oplossing.
  3. In Haarlem bestaat een circulaire app-groep die helpt bij het snel samenbrengen van vraag en aanbod en het delen van kennis of het netwerk. Zo’n lokale oplossing kan een mooie aanvulling zijn op de landelijke platforms (en heeft nog verschillende andere voordelen). Meer weten? Mail Brigitte Kool!
  4. Afval staat niet stil en je bedrijf ook niet. Een regelmatige ‘apk’ van je bedrijfsprocessen helpt je steeds de volgende duurzame stap te zetten. Betrek je omgeving en je netwerk of behandel zo’n stap in een gezamenlijke sessie. Een beheersorganisatie als Parkmanagement kan daar een goede rol in spelen.
  5. Afval oplossen is slechts een gedeelte van de oplossing: vraag ook aan je leveranciers om mee te denken over het voorkomen van afval. Hoe kan het samen anders?

Vanwege het succes van de sessie heeft Parkmanagement Waarderpolder besloten om de bijeenkomst volgend jaar weer te organiseren.


Meer informatie?

Lees meer over de toepassingen van mycelium of bouwen met mycelium.  

Schoon bedrijfsafval of restanten over, zoals mallen, doppen, show-modellen, monsters?  Neem contact op met Creatieve Supermarkt Mooi Zooi

Gaat het om textiel, hout of inventaris? Dan kun je terecht bij Spaarne Werkt.  

Herontwerp van je processen en gebruik van materialen? Vraag het aan Enz Remake.  

Verhuizen naar de Waarderpolder? Neem contact op met Stan Verstraete

Vergaderen of presenteren op een bijzondere circulaire locatie? Neem een kijkje bij MAAK Haarlem. 

Andere vragen? Neem contact op met Brigitte Kool (spinner van Haarlem Kennemerland) via info@brigittekool.nl of 06-12402174.

Meer weten?

C-creators
info@c-creators.org

Gerelateerd