CoP bijeenkomst Houtbouw

24 maart 2022

De bouw staat voor een grote uitdaging: versnelling woningproductie én het tegengaan van klimaatimpact. Hernieuwde bouwmethoden met hergroeibare en/of herbruikbare materialen dragen bij aan een klimaat neutrale samenleving én kunnen de bouw versnellen. De meeste gemeenten en tal van private partijen in de Metropool Regio Amsterdam spannen zich daarom in om vanaf 2025 minimaal 20% in houtbouw te realiseren. Dit is vastgelegd door ondertekening van het Green Deal convenant Houtbouw.
 
Nu de praktijk voor zowel publieke als private partijen. Hoe gaan we onze intenties realiseren, wat kom je tegen en hoe werken we samen? In deze Community of Practice van Cirkelstad Haarlem Kennemerland en gemeente Haarlem, lichten we verschillende kanten van het bouwen met hout toe. We gaan met elkaar in gesprek: hoe realiseren we samen de doelen uit het convenant?
 
14:30-14:45         Inloop

14:50- 14-55 Opening door Weth Roduner, portefeuille ruimtelijk ordening – Gemeente Haarlem

14:55-15:10   Introductie van convenant houtbouw MRA door Imme Groet – C-creators

15:15-15:35        Presentatie door Hans van Eeden – HER architecten

15:40-15:50   Presentatie door Peter Jobsen – Elan Wonen.

Korte pauze

16:00-16:30   Presentatie door Hans Lormans en Niek Schaap – Hamlet en De Nijs

16:30-16:45   Interactief deel met stellingen/vragen

17:00 uur        Afsluiting

Na afloop van de vragen kun je verder praten onder het genot van een hapje en drankje.  

Locatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem. Kijk voor de route hier:
https://www.architectuurhaarlem.nl/bezoekersinformatie 


Meer over onze sprekers:

Imme Groet – kernteam convenant Houtbouw MRA – C-Creators

In 2025 bouwen we één op de vijf nieuwe woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) van hout. Dat is het streven waar in oktober 2021 meer dan 80 organisaties hun handtekening onder hebben gezet. Waar staan we nu, wat gaan we in 2022 doen en hoe helpen we jou verder?


Hans Lormans – oprichter Hamlet

Hamlet is een succesvol Haarlems bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen én realiseren van gestapelde woningbouw in hout en zich, met ruim 25.000M2 aan houtbouw projecten in portefeuille, marktleider mag noemen.
In opdracht van De Nijs Projectontwikkeling (in Haarlem o.a. bekend van Slachthuisdistrict en Plaza West Blok 1, 5 en 6) wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het ontwerp van een grootschalig woningbouw project met 200 woningen in Heerhugowaard. Met de realisatie hiervan zal later dit jaar gestart worden.


Niek Schaap – Senior Projectontwikkelaar – De Nijs

Niek en Hans vertellen tijdens een gezamenlijke presentatie waarmee men zoal rekening mee moet houden bij het succesvol en kostenefficiënt ontwikkelen van gestapelde woningbouw in hout. Ze zullen dat o.a. doen aan de hand van het project in Heerhugowaard.


Hans van Eeden – mede-eigenaar Her Architecten

Hoe verantwoord is het nieuw bouwen met baksteen en dakpannen eigenlijk nog? Waarom zou hout een beter alternatief zijn? En waarom doen we het eigenlijk nog zo weinig? Her architecten is een Haarlems architectenbureau dat zich buigt over diverse projecten rondom thema’s als hergebruik, herontwikkeling, herstel en heroverwegen. Zowel bij nieuwbouw als bestaande gebouwen. Met het standpunt ‘hout tenzij..’ worden er steeds meer ontwerpen van en met hout gerealiseerd. Voor verschillende soorten opdrachtgevers met verschillende overwegingen. Soms relatief soepel, soms met de nodige weerstand.

Peter Jobsen – adviseur strategie nieuwbouwprojecten in de initiatieffase – Elan Wonen

Elan Wonen is van plan om een gebouw met 64 sociale huurwoningen te realiseren in de Slachthuisbuurt, met inzet van CLT (cross laminated timber). Wat zijn de overwegingen van een corporatie om hier wel of niet voor te kiezen? En wat zijn de aandachtspunten voor het beheer die Elan Wonen signaleert? Als corporatie is Elan Wonen namelijk niet alleen de opdrachtgever voor de bouw, maar straks ook de eigenaar en beheerder van dit houten woongebouw.

Andere events

Hier vind je meer activiteiten waarmee we verbinden, activeren en  inspireren. Je bent van harte welkom!

No upcoming events found.