Onder de noemer ‘Frisse blik’ stelt Vera je maandelijks op de hoogte van de nieuwste initiatieven, de laatste innovaties en alle kennisdocumenten die ze tegen is gekomen.
Orga Architecten: Emissieloos bouwen is geen rocket science
Zoals we inmiddels weten, moeten we de stikstofuitstoot in de bouw beperken en dus over op emissieloos bouwen.Grote paniek in bouwend Nederland, dus. Maar emissieloos bouwen zou zomaar eens makkelijker kunnen zijn dan men denkt. En het mooie daarbij is dat ‘het wiel’ niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden: met ecologisch bouwen, houtbouw methodes, natuur-inclusief ontwerp en energie neutraliteit ben je er al bijna. Een concreet voorbeeld? Neem Wildopvang Avolare. Emissieloos gebouwd, volledig omringd door Natura 2000 gebied. Nadat de Raad van State haar uitspraak deed, hoefde er niets veranderd te worden aan het ontwerp van het gebouw, de keuze in materialen of installaties… Die waren al emissieloos. De bouw werd nog tegengehouden door de uitstoot van de kraanbewegingen, de graafwerkzaamheden en het transport tijdens de bouw.
Rijksvastgoedbedrijf: ‘Er is een nieuwe markt voor stikstofarm bouwen ontstaan’
Niemand wist precies hoe het moest: stikstofarm bouwen. Maar na de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 moesten voor de bouwplannen van de gevangenis in Scheveningen stikstofarme oplossingen komen. ‘Als je gedwongen wordt, ga je opnieuw nadenken.’
Posad Maxwan: ‘Een circulaire impuls aan de openbare ruimte in naoorlogse wijken’
Hoe kunnen de stappen van een circulair proces bijdragen aan grotere transities in de openbare ruimte, zoals het CO2-verlaging, klimaatadaptiviteit, wateroverlast en hittestress? Het onderzoek van Posad Maxwan neemt de circulariteitstransitie als uitgangspunt om te onderzoeken hoe de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd kan worden en hoe andere transities daarmee in gang kunnen worden gezet. Case study: gemeente Leiden.
Centrum Hout: alles over hout & circulariteit
Hout is bij uitstek een circulair materiaal. Vanwege de natuurlijke, hernieuwbare en duurzame aard, maar ook in de technische kringloop. Weten hoe dat precies zit? En hoe je een circulair project met hout aanpakt? Je leest het op de website van Centrum Hout.
Circle Economy: het ontwikkelen van circulaire mode-ecosystemen is een routekaart voor systeemverandering
In samenwerking met de British Fashion Council- presenteert Circle Economy de bevindingen uit de opstartfase van circulaire mode-ecosystemen in Britse steden. In dit baanbrekende werk wordt het Doughnut Economics-kader voor het eerst toegepast op de modesector.
Tineke Beuker: BZK in zicht
In deze columns maakt Tineke Beuker zichtbaar wat BZK, samen met anderen, doet om circulair bouwen het nieuwe normaal te laten worden. Ze laat zien waar BZK aan werkt, waar we naartoe gaan en hoe we daarmee beleid en praktijk dichter bij elkaar brengen.
Job Dura Prijs: Magazine 2022
De Job Dura Prijs 2022 had als thema ‘Circulariteit’. Er is gezocht naar projecten die vooruitstrevend zijn op het gebied van circulariteit en duurzaam materiaalgebruik in Rotterdam en daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefkwaliteit van haar inwoners, voor nu én in de toekomst. In het magazine vind je de winnaars, uitgelichte projecten en de inspirerende longlist.
WRK Architecten: Bibliotheek Biobased Materialen
In 2030 moet de gebouwde omgeving 3,4 Mton minder CO2 uitstoten. WRK Architecten heeft zichzelf daarom ten doel gesteld om altijd een biobased alternatief voor te kunnen stellen in hun projecten. Zo werken ze hard aan een biobased materialenbibliotheek. Die telt op dit moment al 95 producten! De komende periode delen ze via hun LinkedIn pagina een aantal van deze producten.
BURA Urbanism: Bibliotheek Biobased Materialen
Ben je benieuwd hoe de toekomst van HMC-terreinen er uit kan zien? Tune dan in op dinsdagmiddag 13 december 2022 voor de webinar naar aanleiding van de afgeronde studie ‘HMC2: Intensiveren van Hoge Milieu Categorie terreinen.’ Georganiseerd door BURA en Stec Groep.
AM Gebiedsontwikkeling: 3 belangrijke tips over MPG
De MPG is geen waarheid, maar een benadering. Toch kan je de MPG wel inzetten om te sturen op circulair bouwen, stelt Maarten Markus van AM Gebiedsontwikkeling. Maar, staar je er niet op blind!