Heel Zuid-Holland Biobased, jij ook?

Op 13 juni vond in Delft bij The Green Village 'Heel Zuid-Holland Biobased' plaats. Een bijeenkomst van verschillende netwerken die met een subsidie van de provincie Zuid-Holland (RNIZ) hetzelfde doel nastreven: het versnellen van biobased bouwen in de provincie Zuid-Holland. Zo waren er het Vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen, The Green Village, Cirkelstad en BlueCity

Sessie ‘Het Nieuwe Normaal: hoe is het ontstaan en wat betekent het?’

Naar aanleiding van het startende 3-jarige programma ‘Implementatie van Het Nieuwe Normaal in Zuid-Holland’ werd in deze deelsessie Het Nieuwe Normaal (HNN) toegelicht en de vragen over en behoeften voor implementatie opgehaald.

HNN wordt een gemeenschappelijke taal voor circulair bouwen, zodat opdrachtgevers en opdrachtnemers weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Door middel van projectevaluaties krijgen we inzicht in wat er daadwerkelijk al gebeurt in de markt. Zo kunnen we een nieuwe standaard ontwikkelen met inzicht in talloze verschillende indicatoren. Je leest hier alles over HNN. 

Tijd voor implementatie

Om toe te werken naar implementatie van HNN, werd het gesprek opgestart binnen de diverse groep deelnemers, bestaand uit onder andere een ontwikkelaar, een architect, een leverancier, een gemeente en een bank. Wie is er al aan de slag gegaan met het toepassen van HNN? Wie heeft al ervaring opgedaan met de implementatie? En wat zijn daarbij de belemmeringen?

De sessie werd gegeven door C-creators (Fien Peters en Rosa Kip) en Cirkelstad (Gertjan de Werk en Thirza Monster).

De 5 belangrijkste inzichten

Tijdens de sessie werd een aantal zaken duidelijk:

  • Er is een gebrek aan capaciteit, prioriteit en kennis bij de opdrachtgevers.
  • Binnen veel organisaties ontbreekt draagvlak.
  • Er is behoefte aan een ‘HNN for dummies’.
  • De berekeningen van indicatoren worden als ingewikkeld ervaren; er is behoefte aan een versimpelde berekening voor komen die sneller inzicht geeft in wat je ongeveer zal scoren.
  • Men wil graag inzicht in de financiële gevolgen van bouwen volgens HNN.
Je vindt hier de volledige terugblik.

Doe ook mee – meld je aan voor de programma’s!

Er loopt al een programma in Zuid-Holland waarbinnen partijen geïnspireerd en geïnformeerd kunnen worden over HNN. Ook start een programma waarin je je projecten kan laten evalueren en -misschien nog wel interessanter- de resultaten ervan met elkaar kan bespreken. 

We zijn nog op zoek naar deelnemers voor beide programma’s. Ook zoeken we partijen die aan de slag willen met de daadwerkelijke implementatie. 

Dus ben jij ook actief in Zuid-Holland en wil je deelnemen? Neem dan contact op met Fien Peters. 


Beeld: Iris Klop

Meer weten?

fien
Fien
Peters
Projectleider Implementatie HNN in Zuid-Holland
fien@c-creators.nl

Gerelateerd