7 jaar C-creators, wat een geweldige tijd

Hoewel ik het nog nauwelijks kan voorstellen, gaat het wel echt gebeuren. Vanaf 1 mei stop ik als directeur van C-creators. De stichting die als doel heeft om de transitie naar een circulaire bouweconomie te versnellen, maar die voor mij zoveel meer is geweest. De organisatie waar ik de afgelopen 7 jaar mijn hart aan heb verloren. Want niet alleen raakte ik jaar na jaar steeds meer geïntrigeerd door circulariteit in de bouw, ook werkte ik al die tijd met een warm team van sprankelende, gedreven en intrinsiek gemotiveerde mensen. Samen behaalden we steeds relevantere en concretere resultaten. En na zo’n prachtige tijd die organisatie verlaten, dat is nogal wat.

Toen ik begin mei 2017 voor het eerst naar de Hoeve de Vogel reed om mee te gaan draaien in het team van Guido Braam, Rob Oomen, Navied Tavakolly en Olaf Blaauw had ik natuurlijk geen idee dat die plek en die mensen mijn leven zo blijvend zouden beïnvloeden. Daar zou namelijk Valley, ’s werelds eerste circulaire bedrijventerrein, gerealiseerd worden en wij zouden samen het team van de Valley Creators vormen. In die maanden werd het team aangevuld met Corwin Verdonk, Fien Peters en Mariska Joustra en leerden wij enorm veel. Onder andere dat dat bedrijventerrein er nooit zou komen, maar ook dat de regio wel behoefte had aan iets wat kort daarna de stichting C-creators is geworden. Ruimhartig ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer, Schiphol Group, de Rabobank en Gemeente Amsterdam. 

Vanuit C-Bèta gingen we aan de slag: een periode van koude voeten, festivaltoiletten en koffiedrab, van pionieren en ondernemen, van onze ambitie iets echts maken. Met een team dat maar net toegerust was voor de taak, maar tot in de vezels toe gemotiveerd was om elke dag weer een stap verder te zetten. In onze naïviteit dachten we eind 2017 dat we na 3 jaar de transitie in de bouw flink versneld zouden hebben en onszelf op zouden kunnen heffen. Dat bleek een inschattingsfout 😊

C-creators is voor mij altijd meer geweest dan een project. Eerder een startup die zich in een paar jaar van een onbekende, maar luid roepende organisatie ontwikkelde tot een betrouwbare partner in de transitie. Vanaf het begin gesteund door een enorm betrokken Raad van Toezicht. Wat was het fijn te kunnen sparren met Ard, Rob, eerst Metta en daarna Martine en Arno! Mede dankzij hen werden wij een onafhankelijke stichting en bleven we koersvast ondanks alle uitdagingen. Dank daarvoor!

In projecten voor ontwikkelaars, gemeenten, woningcorporaties en bedrijventerreinen inspireerden we, ontdekten wij dat het in de praktijk vaak echt anders gaat en probeerden we lessen te oogsten zodat elk volgend project daarvan kon profiteren. Samen met onze partner Cirkelstad bouwden we in de Metropoolregio Amsterdam aan kennis en netwerk. Hoe concreter hoe beter, ook toen dat nog helemaal niet zo makkelijk was. Er kwamen nieuwe kernpartners bij, eerst Provincie Noord-Holland, later Flevoland en SADC. Organisaties die langjarig met ons aan de slag gingen. Op zoek naar antwoorden en omdat ze in ons geloofden. Samen met de doeners, nooit veroordelend maar juist oplossingsgericht. En altijd met lef en de overtuiging dat als je maar hard genoeg werkt, je de ander altijd een klein stapje verder kan helpen. 

Ik denk ook terug aan onze jaarlijkse toffe events. Het thema ‘The Wizard and the prophet’ dat ontstond na het lezen van een boek op vakantie, ‘Toekomst of traditie’ toen we weer de wei in mochten na Corona en we na afloop letterlijk tussen de hooibalen dansten, ‘Daten met de keten’ het afscheid uit C-Bèta  en onze eerste in A Lab, ‘Changing the game’ omdat we ons systeem radicaal veranderd moet worden. Wat hebben we die events vaak vervloekt om al het organisatiewerk en wat waren we achteraf iedere keer apetrots op sprekers en inhoud, de leuke deelnemers en ook wel een beetje op onszelf. 

Die combinatie van keihard werken, de juiste dingen proberen te doen, anders durven te zijn en lachen om jezelf, dat is misschien wel de grootste reden waarom ik me zo thuis voel in ons team. En dit doen we tot op de dag van vandaag. Met een grotendeels ander team, een stuk professioneler, met een scherpere focus op onze thema’s. Via de Green Deal Houtbouw ontwikkelden we een visie en netwerk van houtbouwers. Mede dankzij onze rol bij de MRA vinden mensen ons voor circulaire gebiedsontwikkeling, woningcorporaties zetten met ons stappen richting circulariteit en inmiddels is de hele Randstad ons werkterrein om het convenant TBB en HNN in de praktijk te brengen. Iets om trots op te zijn.

Toch voelde het voor mij al een tijdje dat het misschien wel tijd was voor verandering. De organisatie voelt volwassen, in het team zit enorm veel kennis en er hangt een wijd vertakt netwerk aan C-creators. En hoewel de randvoorwaarden voor een kleine startup nooit echt stabiel zijn, kreeg ik steeds meer de overtuiging dat ik met een gerust hart ‘mijn kindje’ kon overdragen aan het team dat C-creators de afgelopen jaren zo succesvol heeft laten draaien. 

Vol trots mag ik aankondigen dat een driekoppig bestuur Fien, Merel en Liesbeth mijn taken vanaf 1 mei gaat overnemen. Fijn dat dit op korte termijn en in goed overleg mogelijk is. Ik heb alle vertrouwen dat zij de komende periode met nieuw elan C-creators in staat stellen om de transitie aan te jagen. En dat vertrouwen biedt mij de kans om met hernieuwde energie bij te dragen aan de duurzame groeispurt van Kyden, mijn oude en nu dus ook mijn nieuwe liefde.

Rest mij nog iedereen te bedanken die de afgelopen jaren zo’n feest voor me hebben gemaakt. Guido: voor het vertrouwen en het loslaten. Mariska, Fien en Corwin, Stefan, Imme & Sofie, Vera & Merel, Nadine, Jelle & Monique, Erwin, Mieke & Rosa, Suda, Liesbeth & Jan: potverdorie wat een toppers zijn jullie en wat hebben we veel lol gehad met z’n allen. Dank dat jullie altijd mijn verhalen over mijn opgroeiende meiden of mijn medium interessante anekdotes over het weekend hebben willen aanhoren.

Eens een C-creator altijd een C-creator. Ik zal jullie blijven volgen en waar mogelijk helpen. En niet alleen omdat de transitie dat aan mij vraagt, maar vooral omdat ik alle C-creators al het succes van de wereld gun. Het was een geweldige tijd, ik ga jullie missen.

Wouter van Twillert

Meer weten?

WouterLR
Wouter
van Twillert
Directeur
0614184471
wouter@c-creators.org

Gerelateerd