Digitale tool voor duurzame en integrale gebiedsontwikkeling

Goed nieuws! PosadMaxwan, het MRA-bureau en C-creators slaan de handen ineen om een tool te ontwikkelen die overheden en private partijen helpt bij het maken van de juiste afwegingen voor duurzame en integrale gebiedsontwikkeling. Want wat blijkt: die is hartstikke nodig.

Op dit moment kunnen ontwikkelaars, ontwerpers en overheden niet goed inschatten wat de ruimtelijke impact is van verschillende interventies op het gebied van gebiedsontwikkeling. Zoals klimaatadaptatie en circulariteit. Door het ontwikkelen van deze tool geven we op visuele wijze inzicht in de onderlinge samenhang van duurzaamheidsambities – inclusief conflicten en synergieën – en de ruimtelijke impact hiervan.

Waarom een digitale tool?
Een digitale tool heeft verschillende voordelen:

  • Zo kan een tool interactieve functies bevatten, waardoor de samenhang tussen duurzaamheidsthema’s behapbaarder wordt voor de gebruiker.
  • Een tool kan continu worden bijgewerkt en verbeterd, zodat deze altijd de meest recente informatie bevat.
  • Door de tool wordt de complexiteit van integrale duurzame gebiedsontwikkeling op een visuele manier begrijpelijk gemaakt.
  • Het fungeert als een gemeenschappelijk referentiekader voor alle betrokkenen; de gedeelde basis van informatie en data kan helpen een gezamenlijk begrip en een gemeenschappelijke taal te creëren. Hierdoor kunnen verschillende stakeholders beter met elkaar communiceren en samenwerken op basis van feitelijke informatie en inzichten.

De startsubsidie is officieel toegekend. In het resterende deel van 2023 zullen we onderzoeken hoe de tool inhoudelijk en methodologisch het beste kan aansluiten op de behoeften van de doelgroep.

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Beeld: PosadMaxwan

Meer weten?

Vera-van-maaren
Vera
van Maaren
Projectmanager
vera@c-creators.org

Gerelateerd