Biobased isoleren voor woningcorporaties

C-creators helpt woningcorporaties in de transitie van een circulair gebouwde omgeving via verschillende projecten en programma’s. Zo publiceerden we eerder het  Handboek Circulair Renoveren. We draaiden programma’s waarin we met woningcorporaties aan de slag gingen met de implementatie van circulariteit in hun renovatieopgave. Ook richten we ons op houtbouw en biobased materialen bij woningcorporaties. 

Vraag C-creators

Bij het project voor biobased isoleren staat de vraag centraal: wat hebben woningcorporaties, startend in de MRA, nodig om bij hun enorme isolatieopgave geen vervuilende isolatiematerialen toe te passen, maar biobased of circulair isolatiemateriaal?

Aanpak

In opdracht van gemeente Amsterdam, de Bouwcampus en provincie Noord-Holland, in samenwerking met de AFWC, onderzoeken we samen met woningcorporaties en co-makers hoe het gebruik van biobased isolatiemateriaal verankerd kan worden in de renovatieprocessen. De eerste sessie vond plaats op 5 juni. 

 

Doe ook mee met het biobased isoleren-traject voor renovatie!

In november 2023 gaat de 3-delige reeks werksessies van start. Samen met woningcorporaties, co-makers, bouwers en producenten van biobased isolatiematerialen ga je aan de slag. Je werkt in werkgroepen aan een concreet Programma van Eisen dat geïmplementeerd kan worden in de standaard PvE’s van woningcorporaties voor verschillende types gevels, daken en vloer. 

Bovendien stellen we een Plan van Aanpak op tijdens het daadwerkelijk (zelf!) plaatsen van isolatiemateriaal op de bouwplaats.

Doordat we met 3 partijen uit de keten in de werkgroepen werken, kan je technische, logistieke en financiële bottlenecks direct op tafel krijgen en oplossen.

In de laatste sessie hopen we tot gezamenlijke inkoopstrategieën te komen, zodat nu en in de nabije toekomst de vraag naar biobased isolatiemateriaal voorspeld, opgeschaald en daardoor financieel haalbaar gemaakt kan worden.

Wil jij ook concrete stappen maken met de toepassing van biobased isolatiemateriaal bij renovatieprojecten? Stuur een bericht aan Mieke Oosterlee via mieke@c-creators.org. Alle Nederlandse woningcorporaties zijn van harte welkom om deel te nemen.

Praktische informatie

Locatie: regio Amsterdam (TBC)
Startdatum: november 2023
Tijdsinvestering: 3 halve dagen verspreid over 5 maanden en tussentijds contact met de werkgroep
Kosten: dankzij de financiële bijdrage van gemeente Amsterdam, kan je deelnemen voor een symbolische bijdrage van 500 euro per organisatie – ongeacht het aantal deelnemers
Sluitingsdatum: aanmelden kan tot en met vrijdag 13 oktober 2023

Meer weten?

Frontwise Facades-31-Hoge Resolutie
Dominique
Vosmaer
Projectmanager
dominique@c-creators.org

Gerelateerd