CoP Cirkelstad Zaanstad: Factsheets circulair bouwen

Op donderdag 11 mei 2023 vond de derde Community of Practice (CoP) Cirkelstad Zaanstad plaats. In deze sessie werden verschillende onderwerpen binnen circulair bouwen gehighlight. Bovendien werd bij de gemeente Zaanstad de afgelopen jaren regelmatig gevraagd om meer beleid en kaders. Deze vraag is nu beantwoord in factsheets waarin talloze projecten laten zien wat vandaag al mogelijk is, binnen de huidige kaders. Lees verder voor een terugblik op de CoP en de factsheets.

Innovatieparade

Tijdens de CoP kwamen in een ‘parade’ de factsheets van iconische Zaanse projecten aan bod, waaronder: 

“Laten we er een Zaans circulair feestje van bouwen.” Dat waren de woorden van procesmanager Ronald De Vries, die de goed gevulde Raadzaal in Gemeente Zaanstad vol passie meenam in het circulaire verhaal over het Zaans Natuur & Milieu Centrum. Bekijk de presentatie hier.

Zaanse geleerde lessen in de factsheets

We hebben in factsheets de eerste geleerde lessen weergegeven van diverse projecten waarin circulariteit is meegenomen. Bij sommige zijn dat de eerste voorzichtige stapjes, andere projecten zijn heel ambitieus en integraal begonnen. 

Een aantal projecten in deze sheets is al afgerond, sommige zijn nog in ontwikkeling. De factsheets laten vooral zien dat echte impact op circulariteit vaak kan worden gemaakt aan de voorkant – en dat de keuzes die daar gemaakt zijn soms niet zichtbaar zijn in het eindresultaat. 

Met de factsheets willen we je ook de verschillende aspecten van circulariteit laten zien, hoe die zijn aangepakt in het proces en wie daar in de organisatie al ervaring mee heeft. Het is geen officiële audit of beoordeling, maar heeft als doel het delen van eerste ervaringen. Zie ’t als eerste inzichten voor een vervolggesprek met de pioniers die in de gemeente al actief zijn. 

Klik op onderstaande factsheets om ze te openen!

Factsheets

  1. Factsheet Zaanstad | Algemeen | Circulair bouwen in de gemeente Zaanstad
  2. Factsheet Zaanstad | Circulaire ingrepen in de Openbare Ruimte
  3. Factsheet Zaanstad | Optimaal hergebruik: project ZNMC
  4. Factsheet Zaanstad | Integraal circulair gebouw: project Zwembad De Slag
  5. Factsheet Zaanstad | Modulaire bouw met hout: project Slachthuisstraat 67
  6. Factsheet Zaanstad | Duurzaam en circulair bouwen: projecten Parteon
  7. Factsheet Zaanstad | Hergebruik industrieel erfgoed: project Zaankwartier
  8. Factsheet Zaanstad | Circulair beton: project Burano
  9. Factsheet Zaanstad | Circulair Slopen: project Cleopatra & Durghorst

 

De eerste CoP in Zaanstad in 2020 had als thema ‘Houtbouw versus beton’, met onder andere Rutte Beton. De bijeenkomst die erop volgde ging over ‘Circulair Bouwen met biobased materialen’, met CHRITH architecten en Parteon.

Meer weten?

Vera-van-maaren
Vera
van Maaren
Projectmanager
vera@c-creators.org

Gerelateerd