accelerators of the circular built environment

Let's economize

Kennisdeling

Community of Practice Alkmaar

 

Op woensdag 7 juli 2021 was de Community of Practice van Cirkelstad Alkmaar. Centrale thema was Grondstoffenbank. Met goede energie en fijne sprekers!

 

Grondstoffenbank - GP Groot

De grondstoffenbank vormt voor GP Groot een belangrijk onderdeel in het stimuleren van hergebruik van materialen. Bert de Vilder nam ons mee in de randvoorwaarden voor het realiseren van een grondstoffenbank. Denk hierbij aan donor porjecten, martkpartijen waar mee samengewerkt moet worden en het inzichtelijk maken van vrijkomende materialen door middel van een softwarepakket. Daarnaast liet hij ons zien hoe GP Groot via hun eigen platform 'MOOIS' materialen een nieuwe bestemming geeft door er producten van te maken. Dit wordt onder andere gedaan met houten balken, kozijnen, afvalhout, betongranulaat, snoeiafval en keramiek.

 

Materiaalstromen inzichtelijk maken - Metabolic

Merlijn Blok gaf ons een inkijkje in een project dat Metabolic heeft uitgevoerd om de vrijkomende materiaalstromen in de gemente Rotterdam in kaart te brengen, als stap in het realiseren van een circulaire bouwhub. Aan het begin van dit traject werden de bouwprojecten tot 2030 in kaart gebracht om te kijken wat er de komende jaren gebouwd, gerenoveerd en gesloopt zou worden. Vervolgens is op basis van een urban mining model, waarin verschillende archetypen gebouwen zijn opgenomen, bepaald wat er aan materiaal en producten potentieel uit de slaap- en renovatieprojeten komt. Door hier massa, milieu-impact, kosten en mogelijke barrieres aan toe te voegen, is er een prioritering aangebracht in producten die het meest geschikt zijn voor hergebruik.

 

Meer weten, neem contact op met Merlijn: merlijn@metabolic.nl

 

Van Dom tot steengoed - Brokkenmakers

Hylke Faber liet ons zien hoe ze bij de restauratie van de Dom nu enkel nog reparatie en recycling worden toegpast, maar de hogere trappen op de R-ladder niet. Met dit project worden deze treden wel toegevoegd. Er is nu een ideeenwedstrijd gestart om mmogelijke oplossingen te verzamelen om het materiaal dat van de Dom komt naast zijn materiele waarde ook zijn historische, educatieve en emotionele waarde te laten behouden. Zo worden ornamenten die loskomen van de domtoren gebruikt om bankjes van te maken, die worden geplaatst in een park in Utrecht.

 

Meer weten, neem contact op met Hylke: hylke@brokkenmakers.nl

 

Lidmaatschap Cirkelstad

Elke CoP is gratis toegankelijk voor het netwerk en de leden van Cirkelstad. Ben je nog geen lid, maar wil je partner worden van Cirkelstad en daarmee ook direct van het Bouwprogramma, laat het ons dan weten. Uiteindelijk kunnen we de versnelling en opschaling naar een circulaire economie alleen maar samen mogelijk maken. En als lid, ben je van harte welkom bij toekomstige CoP's die georganiseerd worden.

 

Informatie

De diverse presentaties zijn hier te downloaden.

 

Brokkenmakers

Metabolic

GP Groot

Cirkelstad Grondstaffenbank

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!