marktinnovatiedag oktober 2019

marktinnovatiedag

 

Waar staan wij voor: opschaling staat centraal, kennis collectief maken, de circulaire lat bij elk project verhogen & mensen verbinden en activeren. Vandaar dat we tegelijkertijd met de Cirkelstad Community of Practice Gemeente Haarlemmermeer een tweede #marktinnovatiedag organiseren op 30 oktober. Aanmelden.

 

Welke projecten zoeken nieuwe innovaties?

 

- De loods van C-Bèta
C-Bèta op Schiphol Trade Park is het resultaat van de metamorfose die hoeve ‘De Vogel’ in 2018 in opdracht van SADC onderging. Van buiten is er niet veel veranderd, maar van binnen is het pand verbouwd en heringericht met circulair materiaal, infrarood warmtepanelen en circulaire meubels. In het voorhuis zijn overlegruimtes en 24 werkplekken voor huurders gecreëerd. C-Bèta is de circulaire runway van Schiphol Trade Park voor startups en innovators. De voormalige stal wordt verhuurd voor congressen en evenementen. De verbouwing van de naastgelegen loods (1.000 m2) is de tweede fase in de ontwikkeling. De aannemer start naar verwachting in januari. In de zomer van 2020 is de loods volledig circulair gerenoveerd tot een creatieve inspirerende playscape; zelfstandige units voor innovatieve ondernemers, binnen een community waar kennisdeling centraal staat. DOOR Architecten en de aannemer lichten deze middag het concept toe en vertellen welke materialen ze nodig hebben voor de sloop, ruwbouw, afbouw en inrichting.


- Nieuwclubhuis Scouting Brigitta

Scouting Brigitta gaat in het Haarlemse Schoterbos een nieuw clubhuis bouwen. Het moet een mooi, circulair gebouw worden met low tech-oplossingen voor een CO2-neutrale energiehuishouding, natuur-inclusief, niet alleen voor de scouting, maar voor de hele buurt, want het park is tenslotte óók van iedereen.
Het ‘Schoterboshuis’ wordt een plek van innovatie. Anders dan bij veel moderne nieuwbouw ligt de focus niet op ingewikkelde, dure technieken om een gebouw op milieuvriendelijke wijze te klimatiseren. Circulair Bouwen en Smart Buildings van de HvA zijn aan het onderzoeken of er ook andere, eenvoudigere manieren zijn om een gebouw op nóg milieuvriendelijker wijze te voorzien van energie en een comfortabel binnenklimaat. Hiermee wordt het ‘Schoterboshuis’ een proeftuin voor innovatie, creativiteit, energie, nieuwe werkvormen en educatie.
De kosten voor het project zijn niet gering. Daarom wordt veel zelfwerkzaamheid toegepast en is tegelijk het streven zoveel mogelijk tweedehands bouwmateriaal te gebruiken. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: door verantwoord hergebruik wordt tevens hoog ingezet op duurzaamheid.

Scouting Brigitta is op zoek organisaties en bedrijven die kunnen helpen door materialen beschikbaar te stellen. In de oogstlijst, verkrijgbaar bij Sofie@c-creators.org, kan je zien welke materialen in eerste instantie gezocht worden, maar alles kan nader besproken worden.

 

- Schiphol Real Estate zoekt antwoord op deze vraag: Hoe laten zich voor een testgebouw voor IT-technologie gezamenlijk opgestelde ambities vertalen naar een circulair, flexibel, modulair en aanpasbaar ontwerp, dat in de toekomst binnen verschillende lagen van een gebouw ruimte biedt aan groei, krimp, technische vernieuwing, ruimtelijke aanpassingen en restwaardeopbouw?

 

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!