accelerators of the circular built environment

Let's economize

community of practice

Cirkelstad CoP zaanstad 29.09.2020

 

Dinsdag 29 september vond de Cirkelstad Community of Practice plaats voor Zaanstad op een speciale locatie. De Hoop, een oude kartonfabriek is omgetoverd tot een multifunctionele maakgemeenschap, waar makers, denkers en doeners samen komen. 

 

In verband met corona werd deze sessie online gehost, waarbij wel de sprekers en een klein publiek aanwezig waren om de sessie zo de nodige dynamiek mee te geven. Deze dynamiek ontstond zeker in de 'battle' tussen Sven Hiskemuller van der Zijden (Rutte Groep) en Boris Zeisser (Natrufied) in het vraagstuk, wat is beter, met circulair beton of met hout bouwen?  Onze conclusie; beton waar het (nu nog) moet en hout waar het kan. Wil je de nuances hierin weten, bekijk dan de opname met de gestelde vragen uit het publiek van de deelnemers en de geponeerde stellingen.

 

Annette Baerveldt, wethouder gemeente Zaanstad deelde de huidige stavaza binnen de gemeente. Steff van Seijen presenteerde als gastvrouw de ambitie en plannen van maakgemeenschap de Hoop. Chandar van der Zande (Metabolic) ging, inclusief stappenplan in op de circulaire kansen voor de ontwikkeling van de Achtersluispolder. Femke Nagel (Zaanstad) en Imme Groet (C-creators) initieerden deze CoP en zijn bereikbaar voor vragen en suggesties.

 

Lidmaatschap Cirkelstad

Elke CoP is gratis toegankelijk voor het netwerk en de leden van Cirkelstad. Ben je nog geen lid, maar wil je partner worden van Cirkelstad en daarmee ook direct van het Bouwprogramma, laat het ons dan weten. Uiteindelijk kunnen we de versnelling en opschaling naar een circulaire economie alleen maar samen mogelijk maken. En als lid, ben je van harte welkom bij toekomstige CoP's die georganiseerd worden.

 

Presentaties

De diverse presentaties zijn hier te downloaden.

 

 

Over Zaanstad

 

De Zaanstreek heeft een rijke historie in het bouwen met natuurlijke materialen. Het is een genot in dit gebied rond te fietsen en de prachtige houten bouwwerken te bezichtigen.

 

Eerste Zaanse stappen richting circulaire stad (2050)

Zaanstad wil in 2050 een circulaire stad zijn.  De grote berg afval die een stad als Zaanstad produceert, de huidige stikstofproblematiek die de bouwambitie onder druk zet en de steeds zichtbaar wordende klimaatverandering benadrukken deze noodzaak. De gemeente werkt daarom in MRA-verband (o.a. met Cirkelstad) samen op onderwerpen als bouw, gebiedsontwikkeling en circulair inkopen.

 

De eerste circulaire stappen worden genomen in de Zaanse bouw.  Zoals bij maakgemeenschap de Hoop (locatie van deze CoP), waar in een oude loods volledige demontabele werkplekken zijn gerealiseerd waardoor het nu ruimte biedt aan talloze creatieve en duurzame ondernemers (waaronder hout- en strobouwers).

Maar ook moderne nieuwbouw zoals deze industriële zwarte woning onlangs in gerealiseerd in Westzaan en genomineerd voor de Babel architectuurprijs. En ook het nieuw kantoorpand van GZ Office dat op Hoogtij dit jaar wordt opgeleverd. En waarbij o.a. gebouwd is met circulair beton van de Rutte Groep, gevestigd is een oude houtfabriek op de Achtersluispolder.

Zaanstad wil van deze pioniers leren en komende jaren opschalen en de versnelling inzetten.  De transformatie van een gebied als de Achtersluispolder biedt daarvoor uitmuntende kansen in bouw, bedrijvigheid en openbare ruimte. 

 

Transformatie Achtersluispolder 

De Achtersluispolder is nu nog een ruig industrie- en bedrijventerrein, waar ruim 350 bedrijven actief zijn en waar zo’n 3.800 mensen werken. Komende decennia wordt dit gebied getransformeerd naar een hoogstedelijk werk- en woongebied met veel duurzame woningen en extra arbeidsplaatsen. Circulariteit zou één van de strategische uitgangspunten kunnen worden, hierover beslist de raad eind 2020. Zaanstad staat aan de start van een innovatief leerproces, waarin kennis en ervaringen met elkaar gedeeld kunnen worden om zo nieuwe samenwerkingen te vormen en te groeien naar een prachtig circulair woon-werkgebied.

Inspireer meer

weet jij een mooi circulair initiatief? laat het ons weten!